Česti prolivi

Već dve godine imam retke stolice. U poslednje vreme 4-5 na dan, nadutost bolovi oko pupka. Radila sam analize krvi sve je OK, ali test na okultno krvarenje je u sva tri uzorka positivan i kalprotektin j je 119. Bila sam kod gastroenterolog koji mi je samo konstatovati nervozna creva, dobila sam Colospa retard 2 puta dnevno da pijem Laksabion i Loperamid, posle svake stolice po dva da popijem. Dijetalna retim ishrane. Ali ja i dalje imam iste tegobe. Šta da radim dalje? I vitamin d mi je 37.4.

12.6.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

prema vrijednosti kaprotektina ne treba zanemariti postojanje upale u crijevima. Moguće je da se radi o niskom stupnju upale karakterističnom za sindrom iritabilnog crijeva (IBS), no ako se simptomi ne smire kroz neko vrijeme, preporučila bih Vam da napravite kolonoskopiju. Niste naveli jedinice u kojima je izražen vitamin D, ako su to nmol/L, onda vam je potrebna nadoknada vitamina D.

IBS se uglavnom manifestira gastrointestinalnim simptomima poput nadutosti, flatulencije, boli u abdomenu, dijareje ili konstipacije.

Osnovna patologija IBS nije još u potpunosti razjašnjena te je prisutan velik broj faktora koji mogu utjecati na pojavu simptoma.

Fermetabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli (FODMAPs) su nutrijenti koji se nalaze u hrani koju jedemo. FODMAPs su šećeri koji se slabo apsorbiraju u tankom crijevu te dolaze u debelo crijevo gdje stvaraju plinove i privlače vodu.

Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju FODMAPs povećavaju simptome IBS, dok prehrambene restrikcije FODMAPs potpomažu bolju kontrolu simptoma.

 

Bitno je upamtiti da FODMAPs nisu razlog IBS-a, ali njihovom regulacijom u prehrani dajete priliku ka redukciji IBS simptoma.

Prehrana s niskim udjelom prirodnih šećera može smanjiti simptome kod bolesnika s određenim poremećajima crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva. Ključna strategija u liječenju funkcionalnih gastrointestinalnih simptoma je izbor hrane, odnosno izbjegavanje hrane koja može pogoršati navedene simptome.

FODMAP dijeta razvijena je s ciljem da pomogne svima koje muče iritabilno crijevo, nadutost i bolovi u trbuhu. Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane.

Izraz FODMAP odnosi se na fermentabilne oligosaharide (uključujući fruktooligosaharide iz pšenice, raži, luka, češnjaka, artičoka te galaktooligosaharide iz graha, slanutka i leće), disaharide (mliječni proizvodi osim tvrdog sira), monosaharide (voće koje sadrži više fruktoze nego glukoze, med, jabuke, mango, kukuruzni sirup) i poliole (sorbitol, manitol, jabuke, kruške, gljive, cvjetača, maltitol, ksilitol), a „low FODMAP“ znači niski unos navedenih namirnica i sastojaka hrane.

Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Naime, smatra se da su kratkolančani ugljikohidrati, male osmotski aktivne molekule koje se slabo apsorbiraju i brzo fermentiraju, odgovorni za crijevne simptome poput nadutosti, vjetrova, abdominalne boli i promjena u načinu pražnjenja crijeva.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]