Djecja pretilost

Dobar dan! Imam djecaka starog 10 godina,visok je.144 i ima 48 kg..malo je bucmasti i mislim da imamo.problem sa tezinom. U kretanju je dosta rekreativno se bavi.sportom 4put tjrdno. Nas najveci.problem je da.nemamo.pravi.dorucak. lijepo bi vas molila pomoc, dali promjeniti prehranu ,dorucak mora biti obavezan? Koja bi trebala biti njegova idealna tezina? Unaprijed hvala

10.4.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Prema krivuljama rasta, vaše dijete je malo iznad 95 percentile za tjelesnu masu što ukazuje na pretilost dječje dobi. Što se tiče tjelesne visine, ona je niža, približno oko 80. percentile. Idealna tjelesna masa za vaše dijete je između 35 i 40 kg. MEđutim, u ovoj dobi ne preporučuje se klasično mršavljenje, već je potrebno pokušati zaustaviti dobitak na tjelesnoj masi i uz redovan rast, tjelesna masa bi se trebala normalizirati s obzirom na visinu i dob.

Doručak je svakako važan obrok i ne biste ga smjeli zanemarivati.

Redovita navika zajutarkovanja u višestrukoj je pozitivnoj vezi s održavanjem poželjne tjelesne mase. Prvi jutarnji obrok potiče metabolizam, proces u kojem tijelo pretvara hranjive tvari u energiju, odnosno tijelo počinje trošiti unesene kalorije. Također, dokazano je da osobe koje preskaču zajutrak često konzumiraju više kalorija tijekom dana od osoba koje redovito zajutarkuju. Naime, kada se preskoči zajutrak veća je vjerojatnost posezanja za visokokaloričnim zalogajima tijekom dana kako bi utažili glad.

Prema preporukama, izbalansirani zajutrak treba uključivati namirnice iz sljedećih skupina: mlijeko ili mliječne proizvode koji su važan izvor bjelančevina i kalcija, zatim integralna peciva ili žitne pahuljice, kao izvor složenih ugljikohidrata, kvalitetan izvor masnoća poput maslaca ili margarinskog namaza te voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana i vitamina i minerala. Zajutarkom bi trebalo zadovoljiti približno 25 % dnevnih energetskih potreba.

Preporuča se da djeca imaju 5-6 obroka dnevno kako bi se osigurala potrebna količina glukoze nepohodna za rad mozga i živčanog sustava. Zajutrak je obrok koji je ključan za održavanje konstantne razine šećera u krvi tijekom dana. To je prvi dnevni obrok, dok je doručak međuobrok, isto kao što je poslijepodnevna užina međuobrok. Međutim, u svakodnevnom govoru češće se koristi riječ doručak za taj prvi jutarnji obrok.

Praktični savjeti

Evo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam omogućiti da djeci osigurate prijeko potrebne hranjive tvari bez obzira na žurbu ili jutarnju mrzovolju:

  • Uvijek budite dobro opskrbljeni sa zdravim proizvodima za zajutrak poput žitarica, suhih kruščića, raznih namaza, pekmeza.
  • Sve što možete pripremite večer prije (primjerice zdjelice, tanjuriće i lončiće).
  • Probudite djecu 10 minuta ranije.
  • Uključite djecu u planiranje i pripremu zajutarka kada imate vremena.
  • Imajte spremne praktične alternative „za ponijeti“, poput opranog voća, malih pakiranja žitarica i mlijeka, jogurt-napitaka, kuhanih jaja, peciva, žitnih pločica.
  • Ako dijete nije gladno ujutro kada se digne, spakirajte mu zajutrak koji će moći pojesti putem ili malo kasnije. To može biti hranjivi sendvič, banana, svježe voće te voćni sok ili mliječni napitak.  
  • Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijete

Molim Vašu pomoć pri objašnjenju EEG nalaza djeteta

Mentalno zdravlje

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Dijeta

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Upala pluća

Mikoplazma kao uzročnik upale pluća kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMycoplasma pneumoniae (mikoplazma) se može dokazati kao uzročnik u više od 40% svih upala pluća u dječjoj dobi, osobito kod djece starije od 5 godina, a zbog visoke zaraznosti brzo se širi u zatvorenim kolektivima. Što su ‘atipične’ upale pluća? Mikoplazma spada u uzročnike ‘atipičnih’ upala pluća koje se od ‘tipičnih’ upala pluća razlikuju po postupnom, […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]