Gastroenterologija

Poštovani,

u posljednje vrijeme osjećam se prilično loše iako jako pazim na prehranu i redovito vježbam (182 cm, 71 kg). Nakon skoro svega što pojedem osjećam snažnu nadutost iako nikad prije nisam imala neku intoleranciju na hranu (uključujući mliječne proizvode). Zbog toga sam gotovo potpuno iz prehrane izbacila sir i mlijeko. Jedem puno povrća, voće, male količine crvenog mesa (jednom tjedno ili jednom u dva tjedna), ribu, tofu i piletinu jednom do dva puta tjedno. Ne jedem tjesteninu, rižu rijetko (samo smeđu), jednom do dva puta tjedno jedem quinou i heljdu i slanutak. Nikad prije nisam osjećala takvu nadutost (jako čvrst i napuhnut trbuh). Takvo stanje traje preko nekoliko mjeseci. Uz nadutost ne osjećam kiselinu u želucu, ali konstantno mi se podriguje. Stolica mi je redovita, jednom dnevno, obično u jutarnjim satima. Također, već sam se nekoliko puta u zadnjih tjedan dana srušila od slabosti, osjećam konstantan umor i slabinu. Prije pola godine vadila sam krv i sve je bilo u redu, uključujući i razinu željeza. Od dodatka prehrani uzimam multivitamin i minerale (jedna tableta dnevno) i riblje ulje – omega 3 (jedna tableta dnevno).

Bila bih vam jako zahvalna na bilo kakvom savjetu!

5.3.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Vaš način prehrane koji ste opisali u potpunosti je u skladu s postulatima pravilne prehrane. Niste naveli količine određenih skupina namirnica koje konzumirate i jeste li gubili na tjelesnoj masi tijekom posljednjeg razdoblja. Moguće je da je vaša iskustvena dijeta ipak energetski i proteinski siromašna što bi moglo objasniti pojavu slabosti. Ako se nadutost i podrigivanje ne smanji tijekom sljedećih nekoliko tjedana preporučujem Vam da se javite za pregled gastroenterologa. Ako se potvrdi da su Vaše tegobe funkcionalne pirirode potražite i pomoć nutricionista pri kreiranju svakodnevne prehrane.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijeta

Još jedan razlog zašto popularne ekstremne dijete nisu dobra ideja

Dijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati […]

Akne

#pokazise – besplatni pregledi akni diljem zemlje

Portal estetica.hr u suradnji s hrvatskim dermatolozima, tijekom siječnja i veljače 2022. organizira nacionalnu akciju #pokazise (Pokaži se), posvećenu borbi protiv jedne od najučestalijih kožnih bolesti današnjice – akni. Više od 50 dermatologa iz 17 hrvatskih gradova – Crikvenice, Čakovca, Daruvara, Dubrovnika, Ivanić Grada, Karlovca, Metkovića, Ploča, Poreča, Pule, Rijeke, Solina, Splita, Velike Gorice, Vinkovaca, […]

Dijeta

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Nadutost

Nadutost ili trudnoća – molim Vaše mišljenje

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]