Gastroenterologija

Poštovani,

u posljednje vrijeme osjećam se prilično loše iako jako pazim na prehranu i redovito vježbam (182 cm, 71 kg). Nakon skoro svega što pojedem osjećam snažnu nadutost iako nikad prije nisam imala neku intoleranciju na hranu (uključujući mliječne proizvode). Zbog toga sam gotovo potpuno iz prehrane izbacila sir i mlijeko. Jedem puno povrća, voće, male količine crvenog mesa (jednom tjedno ili jednom u dva tjedna), ribu, tofu i piletinu jednom do dva puta tjedno. Ne jedem tjesteninu, rižu rijetko (samo smeđu), jednom do dva puta tjedno jedem quinou i heljdu i slanutak. Nikad prije nisam osjećala takvu nadutost (jako čvrst i napuhnut trbuh). Takvo stanje traje preko nekoliko mjeseci. Uz nadutost ne osjećam kiselinu u želucu, ali konstantno mi se podriguje. Stolica mi je redovita, jednom dnevno, obično u jutarnjim satima. Također, već sam se nekoliko puta u zadnjih tjedan dana srušila od slabosti, osjećam konstantan umor i slabinu. Prije pola godine vadila sam krv i sve je bilo u redu, uključujući i razinu željeza. Od dodatka prehrani uzimam multivitamin i minerale (jedna tableta dnevno) i riblje ulje – omega 3 (jedna tableta dnevno).

Bila bih vam jako zahvalna na bilo kakvom savjetu!

5.3.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Vaš način prehrane koji ste opisali u potpunosti je u skladu s postulatima pravilne prehrane. Niste naveli količine određenih skupina namirnica koje konzumirate i jeste li gubili na tjelesnoj masi tijekom posljednjeg razdoblja. Moguće je da je vaša iskustvena dijeta ipak energetski i proteinski siromašna što bi moglo objasniti pojavu slabosti. Ako se nadutost i podrigivanje ne smanji tijekom sljedećih nekoliko tjedana preporučujem Vam da se javite za pregled gastroenterologa. Ako se potvrdi da su Vaše tegobe funkcionalne pirirode potražite i pomoć nutricionista pri kreiranju svakodnevne prehrane.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mršavljenje

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Dijeta

Dvoboj dijeta za mršavljenje: povremeni post i dijeta s ograničenim unosom kalorija

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNaslovi najnovijih stručnih članaka o prehrani za mršavljenje glase: „Povremeni post i doziranje proteina odnosno ravnomjerna raspodjela tijekom dana za učinkovitije mršavljenje i skidanje masnog tkiva na području trbuha“ i „ Uz povremeni post dva dana u tjednu učinkovitije se gubi višak kilograma“. Čini se da ovaj popularan način prehrane pomalo dobiva sve veću znanstvenu […]

Pregled

Koliko kontrolnih pregleda sadrži ova uputnica?

Dispepsija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]