Gastroenterologija

Poštovani,

u posljednje vrijeme osjećam se prilično loše iako jako pazim na prehranu i redovito vježbam (182 cm, 71 kg). Nakon skoro svega što pojedem osjećam snažnu nadutost iako nikad prije nisam imala neku intoleranciju na hranu (uključujući mliječne proizvode). Zbog toga sam gotovo potpuno iz prehrane izbacila sir i mlijeko. Jedem puno povrća, voće, male količine crvenog mesa (jednom tjedno ili jednom u dva tjedna), ribu, tofu i piletinu jednom do dva puta tjedno. Ne jedem tjesteninu, rižu rijetko (samo smeđu), jednom do dva puta tjedno jedem quinou i heljdu i slanutak. Nikad prije nisam osjećala takvu nadutost (jako čvrst i napuhnut trbuh). Takvo stanje traje preko nekoliko mjeseci. Uz nadutost ne osjećam kiselinu u želucu, ali konstantno mi se podriguje. Stolica mi je redovita, jednom dnevno, obično u jutarnjim satima. Također, već sam se nekoliko puta u zadnjih tjedan dana srušila od slabosti, osjećam konstantan umor i slabinu. Prije pola godine vadila sam krv i sve je bilo u redu, uključujući i razinu željeza. Od dodatka prehrani uzimam multivitamin i minerale (jedna tableta dnevno) i riblje ulje – omega 3 (jedna tableta dnevno).

Bila bih vam jako zahvalna na bilo kakvom savjetu!

5.3.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Vaš način prehrane koji ste opisali u potpunosti je u skladu s postulatima pravilne prehrane. Niste naveli količine određenih skupina namirnica koje konzumirate i jeste li gubili na tjelesnoj masi tijekom posljednjeg razdoblja. Moguće je da je vaša iskustvena dijeta ipak energetski i proteinski siromašna što bi moglo objasniti pojavu slabosti. Ako se nadutost i podrigivanje ne smanji tijekom sljedećih nekoliko tjedana preporučujem Vam da se javite za pregled gastroenterologa. Ako se potvrdi da su Vaše tegobe funkcionalne pirirode potražite i pomoć nutricionista pri kreiranju svakodnevne prehrane.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]