Granični ogtt test

Poštovani, trudna sam 28 tjedana, prva trudnoća. Zbog jedne granične vrijednosti (nakon 2h) u sklopu ogtt testa su mi preporučili držati se dijabetičke prehrane. To i činim, ali imam par pitanja. Napominjem da mi je GUK profil i HbA1c
uredan, do sada sam dobila 7 kg. Moja pitanja su sljedeća: smijem li u sklopu ove prehrane nekada pojesti slatko? Ako sam dobro shvatila, to ne smije biti često i treba biti zaseban obrok. Drugo pitanje-polioli. Dižu ili razinu glukoze kao i običan šećer? Za užinu znam pojesti jabuku i par keksića koji nemaju u sebi šećer nego poliole. Koji sirevi su dozvoljeni za dijabetičare? Općenito imam osjećaj da jedem dosta jednolično, pogotovo se to odnosi na doručak. Zahvaljujem na svakom savjetu!

im

20.11.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Polioli su šećerni alkoholi koji ne povećavaju razinu glukoze u krvi kao konzumni šećer. Međutim, u prekomjernim količinama mogu imati laksativno djelovanje pa pripazite na to. Ne morate biti na strogoj dijabetičkoj dijeti, ali nastojte izjegavati slastice i koncentrirane izvore šećera.

U velikom broju slučajeva, gestacijski dijabetes  se može držati pod kontrolom pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Najbolje strategije za prevenciju gestacijskog dijabetesa su održavanje adekvatne tjelesne mase (prije i tijekom trudnoće), redovita tjelesna aktivnost i pravilna prehrana. Također, postizanje i održavanje poželjne tjelesne mase nakon trudnoće smanjuje rizik razvoja dijabetesa tip II kasnije u životu.

Prehrambena terapija gestacijskog dijabetesa obično podrazumijeva unos hrane prema propisanom planu dijabetičke dijete. Također, vrlo je važno redovito praćenje prehrambenog unosa, razine glukoze u krvi i tjelesne mase. Svim trudnicama preporučuje se umjerena tjelovježba.

Dijeta za oboljele od gestacijskog dijabetesa sastoji se od nešto višeg udjela proteina (do 20 %) i nešto nižeg udjela ugljikohidrata (45 – 50 %) te umjerene količine masti (30 – 35 %). Vrlo se često spominje kako je referentni energetski unos za dijetu kod gestacijskog dijabetesa 1800 kcal, međutim, uvijek je bolje krojiti dijetu prema individualnim potrebama uz stalno praćenje razine glukoze u krvi. Općenito, kalorijski unos valja podesiti tako da se promovira adekvatan dobitak na tjelesnoj masi. Dnevni prehrambeni unos valja raspodijeliti na 3 glavna obroka i 2-3 međuobroka. Redoviti, unaprijed planirani obroci i međuobroci glavni su element u regulaciji razine glukoze u krvi. Budući da ugljikohidrati najviše utječu na razinu glukoze u krvi, posebnu pažnju treba obratiti na količinu i kvalitetu ugljikohidrata koje trudnica unosi. Osobito treba izbjegavati jednostavne šećere i konzumni bijeli šećer, a prednost treba davati ugljikohidratima koji posjeduju nisku vrijednost glikemijskog indeksa. Prehrana treba obilovati neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Pokazalo se da dijeta bogata prehrambenim vlaknima uvjetuje bolju kontrolu glukoze u krvi i osjećaja gladi.

 

Uloga dodataka prehrani u prevenciji i suportivnoj terapiji gestacijskog dijabetesa

Čini se kako je primjena probiotika potpuno neškodljiv način prevencije gestacijskog dijabetesa, a indicije o tim spoznajama nude nam novije znanstvene studije. Posebno intrigiraju studije koje se tiču sastava majčine mikrobiote te ranih intervencija u mikrobiotu djeteta i rizik od razvoja debljine i dijabetesa kod djece. Naime, pretilost u trudnica povezana je s povećanim rizikom komplikacija i neželjenih ishoda za majku i dijete. Pretile trudnice imaju povećan rizik od hipertenzije u trudnoći, preeklampsije  i gestacijskog dijabetesa. Indeks tjelesne mase djeteta i rizik od pretilosti u odrasloj dobi povezani su s gestacijskim prirastom na tjelesnoj masi majke.  Tijekom posljednjih nekoliko godina sve je više interesa za međuovisnost sastava mikrobiote i pretilosti, a nekoliko studija pokazalo je kako primjena probiotika može povoljno utjecati na metabolički profil majke kao i poboljšanu kontrolu serumskog inzulina, smanjenje rizika gestacijskog dijabetesa te smanjenje rizika od preeklampsije. Također, objavljene su intervencijske studije i metaanalize koje pokazuju poboljšanu kontrolu glikemije u trudnica s gestacijskim dijabetesom koje su koristile probiotike kroz nekoliko tjedana.

Sve je više znanstvenih dokaza koji ukazuju da primjena vitamin D može pospješiti osjetljivost na inzulin i toleranciju glukoze, međutim, još uvijek nije jasno može li primjena vitamin D prevenirati gestacijski dijabetes. Ipak, budući da brojne studije ukazuju na sve veću učestalost nedostatka vitamina D u trudnica, uputno je koristiti 600 IJ vitamin D svakodnevno tijekom cijele trudnoće.  

Tijekom posljednjih nekoliko godina velik je interes za primjenom mio-inozitola u žena oboljelih od sindroma policističnih jajnika koje imaju poteškoća s postizanjem začeća. Mio-inozitol je prirodni oblik inozitola, jedne vrste ugljikohidrata koja se nalazi u voću, povrću, orašastim plodovima i žitaricama. Mehanizam djelovanja mio-inozitola u obliku dodatka prehrani temelji se na sniženju hiperinzulinemije i korekciji funkcije jajnika. Nekoliko manjih istraživanja ukazalo je na učinkovitost mio-inozitola na smanjenje markera inzulinske rezistencije te se smatra da bi primjenu ovog dodatka prehrane trebalo razmotriti od prvog tromjesečja trudnoće, posebice u žena koje se svrstavaju u rizične skupine (primjerice u onih čiji je roditelj obolio od dijabetesa tip2). Obično se primjenjuje u dozi od 2 grama.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Visoki krvni tlak

Koliko treba vremena za puni učinak lijeka?

Neprijatelji

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Emocije

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Dijeta

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]