Imam izrazito lošu probavu, imam zatvor. Kako si pomoć?

Poštovana,
borim se s velikim problemom. Imam izrazito lošu probavu. Ovih dana jela sam loše i bila pod stresom te već 4 dana nemam stolice. Puno sam već koristila dulcolax tableta i ne usudim se sada opet to piti i ne znam kako si sad pomoći prirodnim putem?
Hvala na odgovoru.

28.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

U nastavku su savjeti za prirodno olakšavanje tegoba sa zatvorom;

• Konzumirajte hranu bogatu neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Vlaknima su posebno bogate mekinje, svježe voće i povrće. Posebno se preporučuju jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke, sjeme psilliuma, laneno sjeme i cjelovite žitarice.
• Svakoga dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća.
• Pijte obilje tekućine, posebice vode. Voda je najbolji prirodni ‘omekšivač’ stolice, a ujedno prevenira konstipaciju (zatvor).
• Dnevno uzimajte 1-2 žlice lanenog ulja ili lanenih sjemenki umiješanih u jogurt.
• Pijte čaj od Kombuche, ovaj čaj ima antibakterijska svojstva i jača obrambene sposobnosti organizma.
• Ukoliko su vam dostupni, svakodnevno konzumirajte tamno bobičasto voće poput borovnica, crnog ribiza, višanja i sokove od ovog voća. Ovo je voće bogato proantocijanidinima, biljnim kemikalijama koje jačaju kapilare i vene i tako štite od hemoroida.
• Za hemoriode koji krvare mogu biti korisne namirnice bogate vitaminom K poput klica lucerne, sirupa melase i tamno zelenog lisnatog povrća.
• Ukoliko je krvarenje obilno i učestalo, korisno je posegnuti za vitaminsko -mineralnim pripravkom koji sadrži željezo.
• Izbjegavajte kavu, alkohol i jake začine (primjerice čili), posebice u vrijeme kada su hemoroidi ispoljeni.
• Izbjegavajte crveno meso i mesne prerađevine, osjetljive osobe često reagiraju pojavom hemoroida na konzumaciju ovih namirnica.
• Čokolada i crno vino također mogu biti okidači nastanka hemoroida, stoga izbjegavajte ove namirnice ako znate da vam izazivaju tegobe.
• Izbjegavajte cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijski prerađenih proizvoda. Tijekom dana obavezno pojedite barem jedan kuhani obrok, a neka juhe čine nezaobilazan dio svakodnevnog jelovnika.
• Izbjegavajte korištenje agresivnih laksativa.
• Bavite se umjerenom tjelovježbom, izbjegavajte duge periode stajanja i sjedenja.
• Ne naprežite se pretjerano tijekom nužde i nemojte provoditi duge periode sjedeći na nužniku.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]