Inzulinska rezistencija

Pozdrav,dijagnosticirana mi je inzulinska rezistencija,doktor mi nije dao neke jasne upute kako se boriti sa tim dali imaju neki preparati na slobodno da se kupe i sto i kako raditi, citajuci po internetu simptome sve imam,takodjer tesko skidanje kila i stalna glad umor pospanost hvala puno na odgovoru

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Količina i kvaliteta ugljikohidrata ključan su element u prehrani osoba s inzulinskom rezistencijom. Brojni autori upućuju na dobrobit smanjenja unosa jednostavnih ugljikohidrata iz slatkih pića i slastica, ali i ukupne količine ugljikohidrata u dnevnom unosu. Prehrana osoba s oštećenom osjetljivošću na inzulin trebala bi obilovati proteinskim namirnicama, namirnicama s visokim udjelom nezasićenih masti te neškrobnim povrćem, a cjelovite žitarice i voće treba konzumirati u ograničenim količinama. Preporučuje se konzumacija namirnica niskoga glikemijskog indeksa kako bi se poboljšala osjetljivost na inzulin. Također, važnim su se pokazali i način i brzina hranjenja. Naime sporijim hranjenjem i temeljitijim žvakanjem poboljšava se probavljivost složenih ugljikohidrata bogatih prehrambenim vlaknima. Tjelesna je aktivnost još jedan čimbenik koji može znatno pridonijeti uspješnosti liječenja inzulinske rezistencije.
Istraživanja u kojima je ispitanicima smanjen udio ugljikohidrata na 20 – 40 % u cjelodnevnom energijskom unosu, s posebnim naglaskom na smanjenje unosa jednostavnih šećera i škroba, pokazala su povoljan učinak na homeostazu inzulina.
Uz ugljikohidrate, kao ključan makronutrijent u dijetoterapiji inzulinske rezistencije, kvaliteta masti također se pokazala važnom. Pokazalo se da povećan unos jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina pozitivno utječe na homeostazu inzulina, dok visok unos zasićenih masti negativno utječe na osjetljivost na inzulin.
Osim makronutrijenata, kod inzulinske rezistencije valja obratiti pažnju i na status mikronutrijenata, posebno na vitamin D koji je važan u kontroli inzulinske rezistencije. Nadomjesna primjena mio-inozitola, vitamina D i probiotika također se pokazala korisnom potpornom mjerom u ovoj indikaciji.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]