Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 i nealkoholne masne bolesti jetre.

Visoka razina inzulina karakteristična za inzulinsku rezistenciju u tijelu uzrokuje različite poremećaje poput:

  • Smanjenja proizvodnje globulina koji veže spolne hormone (engl. Sex Hormone Binding Globulin, SHBG)
  • Povećanje lučenja hormona glukagona
  • Povećanje jetrenih enzima ALT i potencijalno povećanje AST

SHBG je protein koji koji na sebe veže testosteron i smanjuje njegovo djelovanje. Glukagon je hormon koji djeluje suprotno inzulinu, a njegov najvažniji učinak je povećanje razine glukoze u krvi. Enzimi AST i ALT su enzimi koji se nalaze u jetrenim stanicama i pokazatelji su oštećenja jetre. Povišena razina enzima ALT zajedno s omjerom AST:ALT manjim od 0,8 pokazatelj je nealkoholne masne bolesti jetre odnosno NAFLD-a. NAFLD je stanje u kojem dolazi do prekomjernog nakupljanja masnoća i kolesterola u jetri i oštećenja jetre koja mogu napredovati do fibroze jetre, ciroze i karcinoma jetre i to kod osoba koje unose malo ili ništa alkohola. Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veći rizik od razvoja NAFLD-a, a čini se da povećanju tog rizika doprinosi i povišena razina muških spolnih hormona. Dodatno, PCOS krivac je i za poremećaj metabolizma kolesterola, a smatra se da žene s ovim sindromom proizvode veće količine kolesterola u jetri kojeg tijelo zbog poremećaja u metabolizmu ne može uspješno ukloniti što dovodi do nakupljanja kolesterola.  

Važnost redukcije tjelesne mase

Prekomjerna tjelesna masa kod PCOS dodatno pogoršava zdravstveno stanje stoga se ženama preporuča smanjenje prekomjerne tjelesne mase koje može dovesti do smanjenja rizika od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Prvi izbor nutritivne intervencije s ciljem redukcije tjelesne mase je kalorijska restrikcija u kombinaciji s višim udjelom proteina.

Koristi proteina sirutke

Proteini sirutke nisu namijenjeni samo bodybilderima već je ustanovljeno da mogu biti korisni i kod redukcijskih dijeta jer povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju razinu upale u organizmu i mogu smanjiti razinu glukoze u krvi nakon obroka. Dodatno, proteini sirutke mogu sniziti razinu enzima ALT i AST.

Rezultati istraživanja: proteini sirutke reguliraju razinu glukoze i čuvaju jetru

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients 2021. godine sudjelovalo je 29 ispitanica podijeljenih u dvije skupine. U prvoj skupini bile su ispitanice kojima je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika i imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile, dok je druga skupina bila kontrolna (žene normalne tjelesne mase). Ispitanice su tijekom 7 dana unosile 35 grama proteina sirutke u prahu te su osim vađenja krvi obavile test opterećenja glukozom (OGTT test) na početku i na kraju ispitivanja odnosno 1. i 7. dana. Rezultati su pokazali da se ispitanicama s PCOS smanjila akumulacija lipida u jetri i smanjila razina glukoze u krvi, povećala razina proteina SHBG, a snizila razina hormona glukagona. Također, razina ukupnog kolesterola i enzima ALT i AST se smanjila ukazujući na to da žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati koristi od uvrštavanja proteinskog shakea u svoju prehranu.

Literatura:

  • Zumbro EL, Rao M, Balcom-Luker S, Broughton KS, LeMieux MJ. Whey Protein Supplementation Improves the Glycemic Response and May Reduce Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Related Biomarkers in Women with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Nutrients. 2021 Jul 17;13(7):2451. doi: 10.3390/nu13072451. PMID: 34371959; PMCID: PMC8308637.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Minerali

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionističko savjetovalište

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Loše prehrambene navike

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glukoza

Vrijednosti inzulina

OGTT

Upućuju li ovi rezultati na inzulinsku rezistenciju?

Crijevna barijera

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Kardiološko pitanje

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]