Kilogrami
Postovani
Vec duze vreme muku mucim sa kilogramima. Malo cu poduze pisati da bi shvatili sustinu,a mozda stupimo u kontakt ako dobijem pravi odgovor.Naime imam 38 godina,105 kg,visok 181 cm.Povisene kilograme mogu da kazem da imam od 32-33 godine sa 32 godine sam imao 85 kg.Pisem Vam ovo zato sto iskreno ne znam odakle mi,zdravo se hranim vec dve godine,umjerena fizicka aktivnost(3 puta tjedno po 30 min,vise obroka dnevno pomalo,izbacio mnogo losih stvari,secere ,grickalice skroz,gazirano,alkohol redukovan,crveno meso itd sirok je spektar jos mnogo toga sta sam izbacio…moja prehrana se uglavnom svodi na tjednom nivou kuhana jela,riba je tri puta na meniju tjedno,nemam nesto sto ne volim a da nije zdravo…moram da naglasim da sam prosle godine imao problema sa stomakom(iritabilni kolon )gdje sam smrsao za 10 dana 8 kg usled boli i grceva mogao sam samo da jedem juhe i krekere,ali sam opet vratio ..neznam dali genetika ima veze sa viskom klograma jer kod mene u obitelji su svi malo korpolentni ,ne pretilni nego onako popunjeni..neznam sta bih jos mogao napisati sem,imate li neko svoje misljenje o obome svemu sto sam napisao………
Ps :zaboravih reci da mi je krvna slika koju sam do sada puno puta radio ok
19.10.2020
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovani,
odabir namirnica valja prilagoditi preferencijama i navikama pojedine osobe, no svaki se plan prehrane treba temeljiti na hrani visoke nutritivne gustoće, tj. onoj hrani koja obiluje vitaminima, mineralima, prehrambenim vlaknima i fitokemikalijama, a siromašna je energijom. Tu se, prije svega, misli na cjelovite žitarice, povrće i voće te mahunarke. Prehrambena vlakna kojima obiluju ove namirnice mogu biti važna pomoć u procesu mršavljenja jer sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Osim toga, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije u kratkom vremenu. Dodatno, prema nekim saznanjima, vlakna ometaju apsorpciju masti.
Tijekom redukcijske dijete valja konzumirati hranu u manje masnim varijantima, što uz već spomenutu hranu visoke nutritivne gustoće uključuje perad (bez kožice), ribu i niskomasne mliječne proizvode. Naime, masti su koncentrirani izvor energije pa je uputno ograničiti unos namirnica koje ih sadrže u visokom udjelu (ulja, maslac, margarin, majonezu, mesne prerađevine, masno meso itd.), kao i načine pripreme hrane kod kojih je udio masnoća visok (pržena hrana). Hrana primjerena redukcijskoj dijeti priprema se kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem, na roštilju, odnosno u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće.
Važan dio dijete čini i adekvatan unos tekućine. Odrasle osobe trebaju unositi 1,5l tekućine dnevno, ako su tjelesno aktivni, tada i više. U izbor ulaze: obična voda, mineralna negazirana voda, gazirana voda, čajevi bez dodanih šećera, svježe iscijeđeni voćni sokovi razrijeđeni vodom. Treba izbaciti zaslađena gazirana pića koja sadrže visok udio dodanih šećera.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.