Mogu li povišeni bilirubin smanjiti prehranom?

Imam 26. godina krv nisam vadio par godina i prije par dana napravio sam kompletnu krvnu sliku. Sve je bilo uredu osim bilirubina ukupnog koji je 57 iznosio i u napomeni pise bilirubin ikteričan, dok su AST,ALT i GGT bili uredni. Nemam nikakve simptome mučnine, povraćanje i sl. Jedino ponekad primjetim malo žute oci, loš zadah, umor i ponekad prisutno crvenilo u licu. Također bi naveo da sam konzumirao whey proteine za masu od 9. mj 2020. do 4. mj 2021. Nemam nikakve bolove u trbuhu i nista sl. Svaki dan umjereno vjezbam, radim na umjerenom fizičkom poslu, često sam ne naspavan, primjetim žute oči i ponekad prisutno crvenilo u licu koje bude izražajno. Nikad nisam bolovao od nikakvih bolesti. Jedem puno kruha, vise pečenog i masnog i izbjegavam povrce (skoro pa nikako ne jedem), alkohol ne konzumiram nikako. Zabrinjava me jel taj ukupni bilirubin zabrinjavajući ili samo trebam jetru pročistiti?

12.1.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

 

Moguće je da se kod vas radi o tzv. Gilbertovom sindromu (nasljedni poremećaj metabolizma bilirubina) – stanju koje ne zahtijeva posebno liječenje, ali je potrebno da vam to potvrdi i specijalist hepatolog.

Način prehrane koji navodite nije optimalan za rad jetre te je poželjno da prehranu prilagodite prema zdravijem modelu.

Općenito, najprikladniji model prehrane u ovih bolesnika je mediteranska prehrana ili prehrana temeljena na biljnim izvorima (tzv. plant based prehrana). Namirnice koje pozitivno djeluju na rad jetre mogu se podijeliti u dvije kategorije – one koje potiču proces detoksikacije te one bogate antioksidansima koji štite jetru tijekom detoksikacije. Kao namirnice sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje jetre najčešće se izdvajaju artičoka, mahunarke, gorko i zeleno povrće i povrće iz skupina krstašica poput kelja, brokule, prokulica. Primjerice, jedan od tradicionalnih pristupa “čišćenju” jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radića i maslačka. S druge strane, prekomjerna i učestala konzumacija alkohola, debljina, učestala konzumacija velikih količina masne, slatke, prerađene i pržene hrane, lijekovi, pušenje i zagađenje su čimbenici rizika koji opterećuju jetru i mogu se negativno odraziti na zdravlje. Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na “prekovremeni” rad.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika