Mogu li povišeni bilirubin smanjiti prehranom?

Imam 26. godina krv nisam vadio par godina i prije par dana napravio sam kompletnu krvnu sliku. Sve je bilo uredu osim bilirubina ukupnog koji je 57 iznosio i u napomeni pise bilirubin ikteričan, dok su AST,ALT i GGT bili uredni. Nemam nikakve simptome mučnine, povraćanje i sl. Jedino ponekad primjetim malo žute oci, loš zadah, umor i ponekad prisutno crvenilo u licu. Također bi naveo da sam konzumirao whey proteine za masu od 9. mj 2020. do 4. mj 2021. Nemam nikakve bolove u trbuhu i nista sl. Svaki dan umjereno vjezbam, radim na umjerenom fizičkom poslu, često sam ne naspavan, primjetim žute oči i ponekad prisutno crvenilo u licu koje bude izražajno. Nikad nisam bolovao od nikakvih bolesti. Jedem puno kruha, vise pečenog i masnog i izbjegavam povrce (skoro pa nikako ne jedem), alkohol ne konzumiram nikako. Zabrinjava me jel taj ukupni bilirubin zabrinjavajući ili samo trebam jetru pročistiti?

12.1.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

 

Moguće je da se kod vas radi o tzv. Gilbertovom sindromu (nasljedni poremećaj metabolizma bilirubina) – stanju koje ne zahtijeva posebno liječenje, ali je potrebno da vam to potvrdi i specijalist hepatolog.

Način prehrane koji navodite nije optimalan za rad jetre te je poželjno da prehranu prilagodite prema zdravijem modelu.

Općenito, najprikladniji model prehrane u ovih bolesnika je mediteranska prehrana ili prehrana temeljena na biljnim izvorima (tzv. plant based prehrana). Namirnice koje pozitivno djeluju na rad jetre mogu se podijeliti u dvije kategorije – one koje potiču proces detoksikacije te one bogate antioksidansima koji štite jetru tijekom detoksikacije. Kao namirnice sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje jetre najčešće se izdvajaju artičoka, mahunarke, gorko i zeleno povrće i povrće iz skupina krstašica poput kelja, brokule, prokulica. Primjerice, jedan od tradicionalnih pristupa “čišćenju” jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radića i maslačka. S druge strane, prekomjerna i učestala konzumacija alkohola, debljina, učestala konzumacija velikih količina masne, slatke, prerađene i pržene hrane, lijekovi, pušenje i zagađenje su čimbenici rizika koji opterećuju jetru i mogu se negativno odraziti na zdravlje. Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na “prekovremeni” rad.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Natrijev glutamat

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Prehrana

Operirao sam slijepo crijevo

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]