Nadutost gornjeg dijela trbuha
U zadnjih 6mj.sam se dosta udebljala,nista nisam promjenila u prehrani ,niti vise jedem niti manje,stalno sam umorna,muci me nesanica…radila sam pretrage stitnjace sve o.k,zeljezo mi malo na gornjoj granici ali podnosljivo…uzasno mi narasao gornji dio trbuha i to me dosta smeta,cesto imam grceve ko kad mengu trebam dobiti a nije jos za nju.
Molila bi neki savjet kud dalj,sta poduzeti,cak sam i prehranu regulirala a kile ni makac,imam 40god.,inace cijeli dan u pokretu .
27.11.2017
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPostovana,
Uputila bih Vas da se javite na pregled ginekologu i/ili gastroenterologu zbog bolova u abdomenu koje navodite. Što se tiče gubitka kilograma, bilo bi poželjno kreirati redukcijsku dijetu koja osigurava manjak od 500 – 1000 kcal u odnosu na vaše potrebe.
Odabir namirnica valja prilagoditi preferencijama i navikama pojedine osobe, no svaki se plan prehrane treba temeljiti na hrani visoke nutritivne gustoće tj onoj hrani koja obiluje vitaminima, mineralima, prehrambenim vlaknima i fitokemikalijama, a siromašna je energijom. Tu se, prije svega, misli na cjelovite žitarice, povrće i voće te mahunarke. Prehrambena vlakna kojima obiluju ove namirnice mogu biti važna pomoć u procesu mršavljenja jer sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Osim toga, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije u kratkom vremenu. Dodatno, prema nekim saznanjima vlakna ometaju apsorpciju masti.
Tijekom redukcijske dijete valja konzumirati hranu u manje masnim varijantima što uz već spomenutu hranu visoke nutritivne gustoće uključuje perad (bez kožice), ribu i niskomasne mliječne proizvode. Naime, masti su koncentrirani izvor energije pa je uputno ograničiti unos namirnica koje ih sadrže u visokom udjelu (ulja, maslac, margarin, majonezu, mesne prerađevine, masno meso itd.) kao i načine pripreme hrane kod kojih je udio masnoća visok (pržena hrana). Hrana primjerena redukcijskoj dijeti priprema se kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem, na roštilju, odnosno u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće.
Važan dio dijete čini i adekvatan unos tekućine. Odrasle osobe trebaju unositi 1,5l tekućine dnevno, ako su tjelesno aktivni, tada i više. U izbor ulaze: obična voda, mineralna negazirana voda, gazirana voda, čajevi bez dodanih šećera, svježe iscijeđeni voćni sokovi razrijeđeni vodom. Treba izbaciti zaslađena gazirana pića koja sadrže visok udio dodanih šećera.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.