Nalazi krvi i dodaci prehrani, koje uzimati?

Poštovani,
S obzirom na moja stanja koja ću navesti dolje prepisano mi je više stvari od strane različitih doktora koji nisu ni gledati što još uz to pijem već su samo prepisali dodatke prehrani. Malo se bojim mogu li konzumirati sve zajedno te ne znam koja eventualno pauza mora biti i što treba uzimati uz obrok i slično.
Uzimam: Omegu, D vital svaka 2 tjedna, Floradix, Supradyn energija, magnezij, povremeno Gynositol. (Mislim da ovdje ima previše vitamina iz skupine B kako sam sama proučavala?)
Nažalost malo je teže doći do moje dr. zbog nastale situacije s virusom kako bi potražila savjet.
Molim vas za preporuku kvalitetnog proizvoda koji sadrži sve potrebne vitamine i minerale.
Htjela bi uzimati nešto što je zaista kvalitetno, (a da ne uzimam ovoliko dodataka) naravno uz kvalitetnu i pravilnu prehranu.
Kardiolog mi je zbog povremenih ekstrasistola prepisao magnezij – za koji je rekao da mogu uzimati i do 600 mg dnevno jer manje doze nemaju utjecaja na ekstrasistole, (magnezij u krvi mi je normalan) uzimam manju dozu jer mi je ova bila previše – stvarala jaku dijareju. Uzimam 275 mg. Također mi je prepisao Kendural C kojeg ne uzimam.
Ginekolog je prepisao d-vital 25 000 IU (vitamin D mi je snižen te je ovo prepisano kao pomoć kod PCOS-a kojeg imam).
Ginekolog mi je također prepisao i Gynositol 2 x/1 kojeg povremeno uzimam.
Imam neredovite cikluse.
Svaki put kada vadim KKS i druge krvne nalaze, MCV mi se snižen (oko 81-82 bude), amilaza povišena (varira od 100-140) nije pronađen uzrok povišenju, kalcij na granici ili malo povišen,
željezo uvijek u rasponu od 7-10 (8-30) s time da uzimam Floradix (zanimljivo je da eritrociti budu normalni ili povišeni 5.26 (3.86-5.08). Ponekad imam sniženo željezo ili sam uz donju granicu, a uvijek imam uredan hemoglobin i hematokrit.
Hemoglobin 148 (119-157)
Hematokrit 0.436 (0.356-0.470)
Feritin 31.3 (10-120)
UIBC 55 (26-59)
TIBC 65 (49-75)
S obzirom na PCOS hormoni mi čak i nisu toliko loši. Svi su u granicama normale osim progesterona koji je nizak 1.3 u 21. danu ciklusa, slabo povišenog testosterona 1.9 (granica je do 1.9) te AMH.
Glukoza mi je normalna, no kolesterol mi je povišen 5.7 (preporuka <5.0).
Od vitamina sam dakle vadila vitamin D koji mi je uvijek snižen, a minerale cink koji je u redu 91 (70-150), te selen koji je malo snižen 73.9 (80.0-120).
Hormoni štitnjače uredni.
Na tom sistematskom vađenju krvi izvađeni su mi i ovi nalazi koji su potpuno uredni: AST, ALT, GGT, PV, APTV, bilirubin, glukoza, urati, urea, ALP, lipaza, CK, natrij, albumin, CRP, kalij, kalcij, UIBC, TIBC, inzulin i kreatinin.
Prvo oprostite na opširnosti ali znam kako je bitan uvid u što više podataka kako bi se mogao dati adekvatan savjet.
Već oko 6 mj imam smanjenu energiju, brže se umorim. Zato sam samoinicijativno krenula sa Supradyn energijom. Nisam aktivna kao prije. U zadnjih godinu i nešto sam bila pod malo povišenim stresom zbog privatnog i poslovnog života. Imam uskoro 27 godina. Spavanje normalno, apetit normalan. 2019 g dijagnoza gastritis bez H. bakterije.
Drugih nekih većih smetnji nemam, stolica i urin su uredni.
Ne pijem i ne pušim.
Recite mi s obzirom na navedena stanja, te nalaze krvi, koliko je razumno da vadim krv odnosno da kontroliram svakih koliko? Mislim da u svemu pretjerujem s obzirom na nalaze i godine. No, ipak, voljela bi držati neke stvari pod kontrolom te pomoći organizmu zbog navedenih poremećaja. Visoka sam 171 cm i teška 57 kg.
Već kad sam vas toliko izgnjavila, molim za dobar savjet u vidu – što uzimati od vitamina odnosno koje?
Koliko često se kontrolirati (krvni nalazi) s obzirom na ove parametre? Zadnja preporuka koju sam dobila da jod pomaže kod problema sa jajnicima, njega nisam vadila ne znam ima li potrebe? Ukoliko smatrate da moram još što prekontrolirati napišite makar mislim da sam veliku i kompletnu analizu napravila!
Hvala puno i lijep pozdrav!

13.7.2021

Odgovara

prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Suplemente koji su vam propisani sve možete uzimati, nije problem ako je i nešto veća doza vitamina B kompleksa ukupno. Slažem se s prilagodbom doze magnezija koju ste si uveli, iako bi vjerojatno mogli uzimati i 375 mg pa i veće doze – možda u obliku citrata ili bisglicinata koji ne bi trebali izazivati proljeve.  Status magnezija u krvi nam nažalost ne govori puno o tjelesnom statusu i zalihama pa se uzima empirijski.

Parametri za anemiju ne signaliziraju da biste trebali uzimati Kendural, dovoljan je Floradix. Nalaz vitamina D možete ponoviti nakon 6 mjeseci primjene D-vitala. PArametre za anemiju kontrolirajte jednom godišnje, a možete pogledati i B12 i folnu kiselinu u krvi. Selen možete također ponoviti nakon 6 mjeseci. Gynositol je koristan kod PCOS i svakako se može preporučiti.

Teško da ćete naći proizvod koji sadrži baš sve nutrijente u potrebnim dozama, tako da je ova kombinacija sasvim prihvatljiva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika