nealkoholna masna jetra
Lijep pozdrav,
Zensko 58god. visina 168 tezina 90kg od lijekova uzimam xanax, concor, euthyrox.
Godinam unazad kod krvne pretrage mi je povisen GGT 66h (9-35) takodjer i ALP 219h (64-153).
Lijecnici neznaju objasnjenje tome jer lijekovi koje uzimam navodno ne ostecuju jetru a alkohol i gazirana pica ne pijem .
Inace dobro se osijecam i nemam znacajnijih tegoba.
Cijenila bih vase misljenje i savjet.
Unaprijed zahvaljujem,
21.11.2018
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Vaš indeks tjelesne mase ukazuje na pretilost 1. stupnja, što može predstavljati rizik za pojavu nealkoholne masne jetre (NAFLD). Bilo bi uputno obaviti tzv. Fibroscan – ultrazvuk koji mjeri količinu masnih stanica u jetri i tzv. tvrdoću tkiva jetre, te vam preporučujem da se za to javite specijalistu gastroenterologu i hepatologu.
Dijetoterapija ima nezamjenjivu ulogu u terapiji NAFLD-a. Istraživanja pokazuju da su oboljeli od NAFLD-a skloniji konzumaciji energetski bogate hrane, zasićenih masti, kolesterola i zaslađenih napitaka, dok istovremeno ne unose dovoljno svježeg voća, zelenog povrća, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Brojna istraživanja podupiru tezu da je mediteranska prehrana povezana s nižom prevalencijom NAFLD-a. Stoga se u sklopu dijetoterapije NAFLD preporučuje mediteranska prehrana bogata jednostruko i omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, složenim ugljikohidratima, mikronutrijentima i polifenolima te brojnim drugim biološki aktivnim spojevima. Posebna ograničenja odnose se na fruktozu i jednostavne ugljikohidrate čiji unos treba zadržati u 10% ukupnog energetskog unosa. Nadalje, gubitak tjelesne mase od 7% ili više, uz pravilnu prehranu tijekom najmanje jedne godine, može poboljšati histologiju jetrenog parenhima u pacijenata s NAFLD.
Blagotvoran učinak mediteranske prehrane povezan je s poboljšanjem kardiometaboličkog statusa (sniženjem serumskih triglicerida i regulacijom glikemije) i antioksidativnim učinkom komponenata mediteranske prehrane (polifenoli i vitamin E), čime se smanjuje oksidativni stres ključan u nastanku inzulinske rezistencije.
Pojedine izolirane farmakološki aktivne prehrambene tvari istražuju se kao potencijalna pomoć kod NAFLD, a to su poglavito vitamin E, vitamin D, probiotici i omega-3 masne kiseline. Studije upućuju na izravnu ulogu vitamina D u moduliranju upale jetre i nastanka fibroze te poboljšanju jetrenog odgovora na inzulin. Međutim, potrebna su daljnja randomizirana, placebom kontrolirana istraživanja kako bi se odredile odgovarajuće doze i učinkovitost vitamina D. Rezultati metaanalize koja se bavila utjecajem omega-3 masnih kiselina u terapiji NAFLD-a, podupiru blagotvoran učinak omega-3 m. k. u optimizaciji steatoze jetre, razine jetrenih enzima i razine lipida u krvi (trigliceridi i HDL), pri čemu mogu usporiti napredak NAFLD-a.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.