Operacija pluca( karcinom)

U travnju je operacija bila zadnja kemoteraija je bila sada 13.9 .. zanima me dal djumbir i med zaj3dno e smij konzumirati i u kojim kolicinama znam da se ne sme koristiti metalna zlica.. sta preporucujete za oporavak pacijenta da organizam se povrati i da kosa pocne rassti? Hvala unapre..

17.10.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Kemoterapeutici su toksični za maligno tkivo, ali i za normalne stanice koje se brzo umnažaju poput stanica koštane srži, folikula dlake, oralne, ezofagealne i gastrointestinalne mukoze i reproduktivnog sustava. Oštećenje mukoznog tkiva gastrointestinalnog sustava može negativno utjecati na probavu i apsorpciju nutrijenata. Neke vrste kemoterapije uzrokuju jake gastrointestinalne simptome poput mučnine, povraćanja, anoreksije, abdominalnih bolova, diareje, groznice, stomatitisa, mukozitisa i averzije prema hrani. Mučnine i povraćanje su najčešće nuspojave kemoterapije. Ukoliko se ovi simptomi ne kontroliraju može doći do neravnoteže elektrolita, dehidracije i gubitka tjelesne mase. Neki bolesnici razviju averziju prema hrani ukoliko konzumiraju određenu hranu za vrijeme mučnine i povraćanja izazvanih kemoterapijom. Ove averzije dodatno smanjuju prehrambeni unos budući da bolesnici već unaprijed često limitiraju svoj odabir hrane kako bi spriječili gastrointestinalne simptome. Neki lijekovi utječu na okusne pupoljke jezika što rezultira promijenjenim i smanjenim osjećajem okusa. Može doći i do smanjene produkcije sline. Konstipacija nastaje kao direktan ili indiretan rezultat kemoterapije.

U nastavku su neki savjeti koji će Vam poslužiti za reguliranje prehrane:

·         Dnevni unos hrane poželjno je rasporediti u 5 do 6 manjih obroka.

·         Preporučuje se unos namirnica visoke nutritivne gustoće kao što su riba, nemasno meso, jaja, fermentirani mliječni proizvodi, cjelovite žitarice, sjemenke i orašasto voće.

·         Suhe obroke preporučuje se zamijeniti jušnim jelima, kao što su bogate povrtne i mesne juhe, te različiti voćni frapei ili kašice.

·         Poželjno je izbjegavati hranu koja je prezačinjena, kisela, jako masna ili slana.

·         Preporučuje se smanjiti unos tekućine za vrijeme obroka, a povećati između obroka. Prednost treba dati vodi, te voćnim ili blagim biljnim čajevima.

·         Ukoliko postoji problem s mučninom, preporučuje se konzumirati čaj od đumbira ili ga uklopiti u domaći sok, limunadu ili voćni smoothie.

·         Voćnu kašicu, krem juhu, domaći sladoled, bogati frape ili smoothie preporučuje se obogatiti enteralnim pripravkom koji doprinosi optimalnom dnevnom unosu energije i potrebnih nutrijenata.

 

Đumbir i med možete konzumirati u kombinaciji, približno 2-3 žlice meda i 2-3 cm usitnjenog korijena đumbira.

 

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]