Prehrana i povišena glukoza

Poštovani,
imam 29 godina i prije par dana radila sam krvne pretrage, te me neugodno iznenadila glukoza u krvi, iznosila je 6 a referentni interval je od 4,2-6. To me uplašilo jer dva dana prije vađenja krvi nisam jela ništa slatko. Odmah sam izbacila slatko iz prehrane, kavu pijem sa stevijom.
Molim za Vaš savjet da li je dovoljno izbaciti samo slatko i da li nešto od slanog podiže razinu glukoze u krvi?
Svaki dan vježbam na sobnom biciklu oko 40 minuta pa se nadam da i na taj način mogu sagoriti višak glukoze u krvi.
Da li mi možete preporučiti možda neki čaj?
Također, možete li mi odgovoriti koju je hrana najbolje jesti prije a koju poslije treninga na sobnom biciklu?
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru i srdačno Vas pozdravljam!

14.5.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Najznačajnije ograničenje odnosi se na hranu bogatu jednostavnim šećerima i saharozom, što ste vi i izbacili. Također, tjelesna aktivnost je poželjna za regulaciju glukoze u krvi.

Dodatno, postoje neke namirnice koje potpomažu održavanje adekvatne vrijednosti glukoze u krvi. Desetljećima se tradicionalna mediteranska prehrana bogata maslinovim uljem, žitaricama, voćem, povrćem, orašastim plodovima i ribom, ali siromašna mesnim proizvodima povezuje sa zaštitom od srčano-žilnih bolesti. Međutim, tijekom posljednjih godina sve je više istraživanja koja ukazuju kako je mediteranska prehrana ujedno odličan model za prevenciju dijabetesa tipa II, a preporučuje se i kao dijeta za mršavljenje i održanje poželjne tjelesne mase. Štoviše, zbog ohrabrujućih blagotvornih djelovanja, mediteranska prehrana danas se smatra zlatnim standardom i u  dijetoterapiji dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da su visok unos prehrambenih vlakana, brojnih biološki aktivnih biljnih spojeva i jednostruko nezasićenih biljnih masnoća, a nizak unos trans masnih kiselina zaslužni za zaštitno djelovanje mediteranske prehrane.

Sve je više istraživanja koja svjedoče o važnosti vitamina D u prevenciji brojnih bolesti, uključujući i dijabetes. Primjerice, istraživanje provedeno na Tufts University u Bostonu objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition navodi kako je četveromjesečno uzimanje vitamina D3 dovelo do poboljšanja funkcije tzv. beta-stanica gušterače za 15-30% te tako uklonio važan čimbenik rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.  Druge recentne znanstvene spoznaje ukazuju da trudnice s gestacijskim dijabetesom češće imaju niske razine vitamina D što potencijalno može voditi ka slabljenju kostiju novorođenčadi.

Glavni zadatak omega – 3 masnim kiselinama je zaštita srca i krvnih žila, no rezultati istraživanja pokazuju da mogu pomoći i u kontroli glukoze u krvi. Naime, povišene razine omega – 3 masnih kiselina u plazmi povezuju se s poboljšanom osjetljivošću na inzulin u oboljelih od dijabetesa tip 2. Nadalje, novija istraživanja provedena na laboratorijskim životinjama pokazala su kako riblje ulje može zaštititi od dijabetičke neuropatije. Iako je pozitivno djelovanje potrebno potvrditi na ljudima, čini se da riblje ulje može pomoći u ublažavanju dijabetičke neuropatije.

Cimet, koji se koristi i kao začin i kao kapsulirani dodatak prehrani može biti korisna pomoć dijabetičarima tipa II jer utječe na osjetljivost na inzulin te tako uravnotežuje razinu šećera u krvi. Istraživanja  su pokazala da cimet stimulira receptore inzulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju te tako značajno pospješuju stanično iskorištenje glukoze. Metaanaliza objavljena 2013. godine pokazala je kako studije sustavno pokazuju da primjena cimeta povoljno utječe na regulaciju glikemije – i na HbA1C i na razinu glukoze u plazmi natašte.

Prije otprilike 50 godina je otkrivena važnost trovalentnog kroma u održavanju normalnog metabolizma. Od tada su brojna istraživanja pokazala kako krom povećava djelovanje inzulina i tako pozitivno utječe na metabolizam glukoze. Smatra se da krom pospješuje vezanje  inzulina na receptore i na taj način potiče stanice da prime glukozu i iskoriste je za stvaranje energije.  Samim time, krom ima ulogu u održavanju normalne razine glukoze u krvi.

Uloga crijevne mikrobiote u nastanku debljine, ali i dijabetesa, sve se više razotkriva u novim znanstvenim istraživanjima i istodobno raste interes za primjenu probiotika kod dijabetesa i pretilosti. Intervencija probioticima (najčešće bakterijama iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium) kod dijabetesa tip 2 istraživana je u više kliničkih studija, a metaanaliza 13 studija objavljena prošle godine pokazala je kako primjena probiotika ima korist za ove bolesnike. Učinak je ovisan o vrsti i dozi probiotika, a promatrani parametri bili su koncentracija glukoze u krvi i HbA1C.

Što se tiče obroka prije i poslije treninga, prije treninga možete uzeti laganiji obrok temeljen na proteinima i “dobrim mastima” te manj – npr. mladi sir s maslinama i orašastim plodovima uz nekoliko krekera na bazi cjelovitih žitarica i sjemenki, a nakon treninga shake ili napitak na bazi sirutke. I ne zaboravite na hidraciju tijekom treninga, ali i prije i poslije treninga!

Mjerenje glukoze svakako ponovite nakon 3 mjeseca.

Srdačan pozdrav!

 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Proteini

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Namirnice

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Prehrana

Sezonsko opadanje kose u jesen: Dermatološki pristup i uloga prehrane u prevenciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Pojačano ispadanje kose vrlo često primjećujemo baš u jesen pa se to podrazumijeva kao normalan ciklus rasta kose. Ispadanje kose u jesen kao fiziološka pojava može trajati do 6 tjedana, a ako se nakon tog vremena ispadanje nastavlja tada se više se radi o uobičajenoj jesenskoj pojavi. Obično nam tijekom dana ispadne oko 50-100 vlasi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]