Prehrana i povišena glukoza
Poštovani,
imam 29 godina i prije par dana radila sam krvne pretrage, te me neugodno iznenadila glukoza u krvi, iznosila je 6 a referentni interval je od 4,2-6. To me uplašilo jer dva dana prije vađenja krvi nisam jela ništa slatko. Odmah sam izbacila slatko iz prehrane, kavu pijem sa stevijom.
Molim za Vaš savjet da li je dovoljno izbaciti samo slatko i da li nešto od slanog podiže razinu glukoze u krvi?
Svaki dan vježbam na sobnom biciklu oko 40 minuta pa se nadam da i na taj način mogu sagoriti višak glukoze u krvi.
Da li mi možete preporučiti možda neki čaj?
Također, možete li mi odgovoriti koju je hrana najbolje jesti prije a koju poslije treninga na sobnom biciklu?
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru i srdačno Vas pozdravljam!
14.5.2018
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Najznačajnije ograničenje odnosi se na hranu bogatu jednostavnim šećerima i saharozom, što ste vi i izbacili. Također, tjelesna aktivnost je poželjna za regulaciju glukoze u krvi.
Dodatno, postoje neke namirnice koje potpomažu održavanje adekvatne vrijednosti glukoze u krvi. Desetljećima se tradicionalna mediteranska prehrana bogata maslinovim uljem, žitaricama, voćem, povrćem, orašastim plodovima i ribom, ali siromašna mesnim proizvodima povezuje sa zaštitom od srčano-žilnih bolesti. Međutim, tijekom posljednjih godina sve je više istraživanja koja ukazuju kako je mediteranska prehrana ujedno odličan model za prevenciju dijabetesa tipa II, a preporučuje se i kao dijeta za mršavljenje i održanje poželjne tjelesne mase. Štoviše, zbog ohrabrujućih blagotvornih djelovanja, mediteranska prehrana danas se smatra zlatnim standardom i u dijetoterapiji dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da su visok unos prehrambenih vlakana, brojnih biološki aktivnih biljnih spojeva i jednostruko nezasićenih biljnih masnoća, a nizak unos trans masnih kiselina zaslužni za zaštitno djelovanje mediteranske prehrane.
Sve je više istraživanja koja svjedoče o važnosti vitamina D u prevenciji brojnih bolesti, uključujući i dijabetes. Primjerice, istraživanje provedeno na Tufts University u Bostonu objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition navodi kako je četveromjesečno uzimanje vitamina D3 dovelo do poboljšanja funkcije tzv. beta-stanica gušterače za 15-30% te tako uklonio važan čimbenik rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Druge recentne znanstvene spoznaje ukazuju da trudnice s gestacijskim dijabetesom češće imaju niske razine vitamina D što potencijalno može voditi ka slabljenju kostiju novorođenčadi.
Glavni zadatak omega – 3 masnim kiselinama je zaštita srca i krvnih žila, no rezultati istraživanja pokazuju da mogu pomoći i u kontroli glukoze u krvi. Naime, povišene razine omega – 3 masnih kiselina u plazmi povezuju se s poboljšanom osjetljivošću na inzulin u oboljelih od dijabetesa tip 2. Nadalje, novija istraživanja provedena na laboratorijskim životinjama pokazala su kako riblje ulje može zaštititi od dijabetičke neuropatije. Iako je pozitivno djelovanje potrebno potvrditi na ljudima, čini se da riblje ulje može pomoći u ublažavanju dijabetičke neuropatije.
Cimet, koji se koristi i kao začin i kao kapsulirani dodatak prehrani može biti korisna pomoć dijabetičarima tipa II jer utječe na osjetljivost na inzulin te tako uravnotežuje razinu šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da cimet stimulira receptore inzulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju te tako značajno pospješuju stanično iskorištenje glukoze. Metaanaliza objavljena 2013. godine pokazala je kako studije sustavno pokazuju da primjena cimeta povoljno utječe na regulaciju glikemije – i na HbA1C i na razinu glukoze u plazmi natašte.
Prije otprilike 50 godina je otkrivena važnost trovalentnog kroma u održavanju normalnog metabolizma. Od tada su brojna istraživanja pokazala kako krom povećava djelovanje inzulina i tako pozitivno utječe na metabolizam glukoze. Smatra se da krom pospješuje vezanje inzulina na receptore i na taj način potiče stanice da prime glukozu i iskoriste je za stvaranje energije. Samim time, krom ima ulogu u održavanju normalne razine glukoze u krvi.
Uloga crijevne mikrobiote u nastanku debljine, ali i dijabetesa, sve se više razotkriva u novim znanstvenim istraživanjima i istodobno raste interes za primjenu probiotika kod dijabetesa i pretilosti. Intervencija probioticima (najčešće bakterijama iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium) kod dijabetesa tip 2 istraživana je u više kliničkih studija, a metaanaliza 13 studija objavljena prošle godine pokazala je kako primjena probiotika ima korist za ove bolesnike. Učinak je ovisan o vrsti i dozi probiotika, a promatrani parametri bili su koncentracija glukoze u krvi i HbA1C.
Što se tiče obroka prije i poslije treninga, prije treninga možete uzeti laganiji obrok temeljen na proteinima i “dobrim mastima” te manj – npr. mladi sir s maslinama i orašastim plodovima uz nekoliko krekera na bazi cjelovitih žitarica i sjemenki, a nakon treninga shake ili napitak na bazi sirutke. I ne zaboravite na hidraciju tijekom treninga, ali i prije i poslije treninga!
Mjerenje glukoze svakako ponovite nakon 3 mjeseca.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.