Prehrana kod povišenih masnoća u krvi

Postovani obracam Vam se jer trigliceridi su mi 8.5 normalno <1.5,,,,Kolesterol 6 normalno.<5…Zensko sam visina 168 tezina 130..Pocela sam jesti svjezi sir 500gr u 3 puta…Bjeljanjak jaja 2 i rajcicu.Doktor je rekao 3 mjeseca stroga djeta ili ce se uvesti ljek za smanjenje masnoca u krvi.U nalazu krvi je pisao lipemican uzorak,znaci krv puna masnoce…Evo ja sam kroz par dana tom prehranom dosla od 130 do 129…Dnevnu bolnicu ne zelim..Krecem se lose,bole koljena,lumbalni dio…Sto biste mi preporucili radi mog stanja i srca da jedem osim bjeljanjaka,posnog sira,crne kave i radenske nemogu vodu piti.Pojam.stroga djeta je?Hvala Vam…

30.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Hiperlipidemija je stanje povišene razine masnoća (lipida) u krvi. Općenito, se može podijeliti su subkategorije:

  • hiperkolesterolemija, stanje povišene razine kolesterola u krvi,
  • hipertrigliceridemija, stanje povišene razine triglicerida, i
  • kombinirana hiperlipidemija, stanje povišene razine kolesterola i triglicerida.

Povišene razine kolesterola i tiglicerida u krvi jedan su od vodećih čimbenika rizika koronarne bolesti srca, a do poremećaja lipidnog profila može doći usljed genetskih predispozicija, ili kao posljedica određenih postojećih bolesti i stanja, primjerice dijabetesa, bolesti bubrega, bolesti štitnjače, za vrijeme trudnoće. Vrlo često, javlja se i kao posljedica određenih „loših“ životnih navika poput neadekvatne prehrane, sjedilačkog načina života, pretilosti, pušenja. Upravo na ovom polju može se učiniti mnogo kako bi se spriječio porast razine masnoća i smanjio rizik za razvoj bolesti srca i krvožilja, a samim time i poboljšala kvaliteta života.

Ako imate prekomjernu tjelesnu masu, smršavite! Brojne studije ukazuju da se pretilost i prekomjerna tjelesna masa mogu dovesti u vezu sa povećanim rizikom od porasta razine triglicerida i kolesterola. Gubitak suvišnih kilograma može rezultirati popravljanjem lipidnog profila. Dnevni unos hrane podijelite na više malih obroka, radije nego na 2 velika. Na taj način spriječiti ćete faze gladovanja, a samim time i prejedanja te stvaranja masnih rezervi u organizmu

HRANA KOJA SE PREPORUČA:

Žitarice i proizvodi od žitarica : cjelovite kuhane žitarice – zob, heljda, kvinoja, krupica, ječam, raž, riža; integralni kruh, dvopek.

Meso, zamjene za meso, riba: bijelo pileće i pureće meso bez kožice, krto (mršavo) meso govedine, teletine, svinjetine, meso kunića i patke, soja i proizvodi od soje, riba

Jaja: uvijek kada je to moguće koristite samo bjelanjak jajeta.
Mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko (do 1% mliječne masti), jogurt, sir sa niskim udjelom mliječne masti, svježi posni kravlji sir

Voće i povrće: svježe, smrznuto i konzervirano povrće bez dodanih masnoća, svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno voće bez dodanog šećera

Masti i ulja: biljna ulja – maslinovo ulje, ulje repice, bućino ulje, suncokretovo ulje; preljevi za salatu pripravljeni od navedenih biljnih ulja; margarini bez trans masnih kiselina; orašasti plodovi – bademi, orasi, lješnjaci

Juhe: Razne vrste juha sa smanjenim masnoćama i količinom soli  – bistra pileća, goveđa, juha od rajčica, povrtna juha

Deserti, napici: smrznuti deserti – jogurt, sladoled, sorbet, voćni sladoled sa niskim udjelom masnoća i šećera; keksi, kolači, pite, pudinzi – pripremljeni samo sa bjelanjkom jajeta, obranim mlijekom, biljnim uljem i bez šećera; tamna čokolada; prirodni nezaslađeni voćni sokovi, čajevi

 

HRANA KOJA MOŽE IMATI DODATNE POGODNOSTI

 

  • Namirnice bogate prehrambenim vlaknima- zob i zobena kaša, ječam, riža, prokulice, grah, jabuke, kruške, šljive
  • Namirnice koje sadrže biljne sterole –  Voće, povrće, orašasti proizvodi, sjemenke, mahunarke i biljna ulja (poglavito sojino)
  • Plava riba
  • Soja
  • Sjemenke lana
  • Češnjak
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Ulje repice
  • Bademi, orasi, pistacio (u umjerenim količinama)
  • Zeleni i crni čaj
  • Artičoka
  • Nar

 

 HRANA KOJU TREBA IZBJEGAVATI ILI OGRANIČITI UNOS:

 Žitarice i proizvodi od žitarica : kruh, peciva, tjestenina od bijelog brašna i ona kojima se dodaju jaja, punomasno mlijeko, maslac; croissani, lisnata tijesta; masni krekeri, komercijalni proizvodi od bijeloga brašna

Meso, zamjene za meso, riba: masno goveđe, teleće, janjeće i svinjsko meso; masne i konzervirane mesne prerađevine; iznutrice (bubrezi, jetrice, mozak); piletina i puretina sa kožicom; svo prženo i pohano meso i meso pripremljeno sa mnogo masnoća; školjke, rakovi i glavonošci (škampi, lignje, kamenice, dagnje, hlap, jastog); riba pržena u dubokom ulju

Jaja: više od 2 jaja tjedno (uključujući ona koja se koriste kod pripreme drugih jela)

Mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko, jogurti i sirevi sa visokim postotkom mliječne masti, punomasni mliječni sladoled

Voće i povrće:  Prženo povrće i povrće pripremano sa maslacem, sirom ili umakom od vrhnja, prženo voće, voće pripremano sa maslacem i vrhnjem i uz dodatak šećera, pommes frites
Masti i ulja: životinjska mast, salo, slanina, maslac, tvrdi margarin, vrhnje, preljevi za salatu pripravljeni od vrhnja, jaja, sira, palmino ulje, kokos, kokosovo ulje

Juhe: Juhe koje sadrže punomasno mlijeko, vrhnje, mnogo masnoće životinjskog porijekla, pileću kožicu

Deserti, napici: komercijalno proizvedeni keksi, kolači pite sa velikim udjelom masnoća i šećera, kolači koji sadrže šećer, jaja, margarin, maslac, kokos, punomasno mlijeko, vrhnje ili sir, mliječne čokolade, mliječni sladoled, muffini, krafne, biskviti

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Suplementacija

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Dobre bakterije

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Prehrana

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Kolesterol

Radi li se o velikom povećanju kolesterola i je li za zabrinuti se?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]