Prevelika kilaža, kako ju smanjiti?

Postovanje!
Neznam kako bih zapocela,naime prije 2 godine sam imala problem sa plodnoscu,dijagnosticirani su mi policisticni jajnici i imunotireopatija. Jedino sto sam pila su belformin u kombinaciji sa folacinom.
U 3.mj 2019 ostajem trudna(sa 84kg) i do kraja trudnoce u Osjeckoj nuklearnoj svakih mjesec dana kontroliram hormone stitnjace koji su uvijek u granicama normale. 19.12.2019. Radjam zivog i zdravog djecaka 3700gr/51cm. Dobila sam puno kilograma u trudnoci. Na porod odlazim sa 113kg . Nakon poroda imam 94kg.
Djecak prva tri mjeseca ima grceve i sto zbog umora sto zbog pazenja na ishranu jer dojim padam na 89kg.
U mejduvremenu sinu grcevi prestaju,ja imam smanjeni apetit,ali se kilaza penje. Danas(11.8.)ja imam 101kg. Pijem dosta vode,sin ima 10-15podoja u 24h,manje jedem 1-2 dnevno jer nisam vise gladna. uzasno jako se znojim do te mjere da se moram presvlaciti. Dosta se krecem i sin mi je stalno u rukama
Brzo se umaram. Nakon poroda mi nitko nije rekao da trebam kontrolirati stitnjacu.
Trebam Vas savjet,dal da trazim upitnicu za vadjenje hormona i kontrolu stitnjace ili sto da radim.
Pocinjem brinuti za svoje zdravlje jer mi nije jasno odkud tolika kilaza,a smanjen apetit.
Unaprijed Vam se zahvaljujem

11.11.2020

Odgovara

prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Svakako provjerite hormone štitnjače.
Žena tijekom trudnoće u prosjeku „dobije“ od 11,5 do 16 kg, a taj prirast na tjelesnoj masi odnosi se na povećanje maternice, rast dojki, volumena krvi i rezerva masnog tkiva, plodnu vodu, posteljicu, kao i rast fetusa.
U razdoblju netom nakon poroda zasigurno nije poželjno razmišljati o skidanju suvišnih kilograma. Tijelo se tada još uvijek oporavlja od poroda te mu je potrebno osigurati sve hranjive tvari i energiju. Osim toga, dojenje također zahtijeva dodatnu energiju, a dobra vijest je kako se majčino mlijeko proizvodi iz masnog tkiva pri čemu se troši velika količina energije i prazne pohranjene rezerve.
Povratak na tjelesnu masu prije začeća potrebno je promatrati kao dugoročan cilj, a kako se izgubljeni kilogrami ne bi i vratili, važno je usvojiti zdrave prehrambene navike i način života.
U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za zdravo mršavljenje nakon poroda.
• Postavite si realne ciljeve
Važno je osvijestiti kako se kilograma nakupljenih tijekom 9 mjeseci trudnoće nije moguće riješiti preko noći, već je nužno strpljenje. S dijetom je poželjno započeti dva do tri mjeseca nakon poroda, kada se tijelo oporavi, a za optimalno zdravlje preporučuje se tjedni gubitak kilograma od 0,5 do najviše 1 kg. To je moguće postići smanjenjem unosa energije za 500 kcal dnevno, no ne i hranjivih tvari.
• Birajte namirnice visoke nutritivne gustoće
Omjeri hranjivih tvari trebaju biti adekvatno zastupljeni, a pritom prednost treba dati hrani visoke nutritivne gustoće, koja je bogata vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Odličan izbor su namirnice poput sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica te mahunarki, koje istovremeno obiluju i blagotvornim prehrambenim vlaknima. Pokazalo se da prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase. Vlakna nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti vezanja vode mogu pridonijeti osjećaju sitosti te spriječiti prejedanje. Dodatno, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije, u kratkom vremenu.
Pažnju je svakako potrebno obratiti i na unos kvalitetnih proteina koje nalazimo u nemasnom mesu, peradi, ribi i mahunarkama. Osim toga, važno je osigurati i unos izvora dragocjenih masnoća, poput masne ribe, maslinovog, repičinog i suncokretovog ulja te lanenih, bučinih i chia sjemenki. Navedene masnoće pridonose unosu vitamina A, D, E i K te esencijalnih masnih kiselina. I orašasto voće sadrži povoljan profil masnih kiselina stoga čini važan dio kvalitetne i uravnotežene redukcijske prehrane.
• Osigurajte dovoljan unos tekućine
Unos dovoljne količine vode od vitalne je važnosti za bilo koju osobu koja pokušava smršaviti. Osim što utječe na smanjenje unosa kalorija, adekvatan unos vode također može smanjiti i apetit.
Dojilje bi svakako trebale obratiti pažnju na dovoljan unos vode kako bi se nadoknadio gubitak tekućine potreban za proizvodnju mlijeka.
Tako se preporučuje da ukupan dnevni unos tekućine bude barem 1 do 2 litre, a dobar izbor predstavljaju izvorska voda, gazirana i negazirana mineralna voda, čajevi te svježe cijeđeni voćni i povrtni sokovi.
• Ne preskačite obroke
Cjelodnevna briga o novorođenčetu može otežati redovite obroke, no to je upravo ono što ne smijete zanemariti kako bi borba s kilogramima bila uspješna. Osim što preskakanje obroka i izgladnjivanje dovodi do konzumiranja većih količina hrane nego što biste inače pojeli da imate redovite obroke, ono može i ugroziti zdravlje.
Obrok koji nikako ne smijete preskakati je zajutrak. Brojna su istraživanja koja povezuju redovito zajutarkovanje i poželjnu tjelesnu masu. Prvi obrok može biti obilan i za zajutrak se ne obazirite na nikakva ograničenja. Večeru ne treba preskakati, ali neka bude skromnija. Iako istraživanja pokazuju da je važniji ukupan unos energije od toga kako hranu rasporediti tijekom dana, dobro je držati se ovih tradicionalnih savjeta.
• Redovita tjelesna aktivnost je poželjna
Početak ili povratak tjelesnoj aktivnosti prebrzo nakon poroda može štetiti vašem zdravlju. To ne znači da biste trebali samo sjediti kod kuće, već da treba izbjegavati naporno vježbanje prvih nekoliko mjeseci nakon poroda. Laganu šetnju možete prakticirati gotovo odmah nakon povratka kući sa prinovom. Postupno intenziviranje aktivnosti je preporučljivo 2 do 3 mjeseca nakon poroda, ali uz nadzor nadležnog liječnika. Ukoliko nemate vremena za posjete teretani ili sportske aktivnosti, potrudite se barem svakodnevno šetati noseći svoje dijete. Osim na liniji, ostvarit ćete i pozitivan učinak na emocionalnu vezu s djetetom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika