Probava

Dobar dan. Imam 22. godine i imam problema sa mučninom i gubitkom kilograma i apetita. Sve je počelo pred jedno 3 mjeseca. Jedno jutro probudio sam se sa mučninom ujutro je bila dosta jaka ali je tijekom dana bila slabija navečer je prestala i sljedeći dan je bilo sve u redu. Također želio bi napomenuti da već duže vrijeme možda čak i dvije godine ili nešto malo manje ima dana kada se znam ujutro probuditi sa dosta jakom mučninom ali bi prestala u roku od 10 min i sve bi bilo u redu. Nakon tog prvog puta kada sam se probudio sa mučninom koja je ostala to se desilo ponovno nakon tjedan dana i isto je sve bilo i ponovno je prestala. E onda se opet javila nakon tjedan dana ali je ovaj put trajala dosta jaka mučnina cijeli dan nisam imao baš ni apetita taj dan onda. E onda se nakon tog puta počela mučnina sve češće pojavljivati nakon tri dana da bi onda zaredala par dana za redom nisam imao apetita tada i samim time sam sa 76 pao na 73,5 kile u tih par dana inače visok sam 184 cm. Tada sam se javio liječnici i ona mi je dala zoltex 40mg 1x na dan ujutro sulpirid 50mg 1x na dan i reglan 3x na dan i dala mi je da obavim pretrage krvi i stolicu na h.pylari nalaz krvi je bio potpuno u redan a stolica na h.pylari je bila negativna. Već sljedeći dan mi je bilo bolje i vratio mi se apetit lagano i ubrzo je sve bilo normalno nisam imao mučnine skroz normalno sam jeo i sa 73,5 kg sam dosao na 74,6 s tim da sam reglan nakon 3 dana prestao piti jer me totalno uspavljivao. Znači pio sam zoltex 1x na dan i sulpirid 1x na dan i tako mjesec dana od prilike i u tih mjesec dana je sve bilo u redu. Međutim nakon što sam popio terapiju par dana je prošlo i meni se mučnina ponovno vratila opet sam izgubio apetit i pao sam sa 74,6 na 71,5 kilu. Tada sam ponovno otišao kod liječnice i ona mi je rekla da bi trebao otići kod gastrologa i da on odluci koje pretrage bi trebao napraviti i ponovno mi je pripisala terapiju sa zoltexom i sulpiridom. Tako sam i napravio i otišao sam kod gastrologinje jedne od najboljih i kod nje sam ponovno napravio krvne pretrage koje su bile ponovno skroz u redu, hormone štitnjače koju su bili skroz u redu, stolicu sam dao na okultno krvarenje i sva tri uzorka su bila negativna i napravila mi je ultrazvuk abdomena koji je bio potpuno uredan. Pitala me da li bi napravio gastroskopiju a ja nisam bio bas za to pošto me malo strah te pretrage, ali rekla mi je da misli da je to sve na psihickoj bazi i da ne misli da je to nista posebno i rekla mi da zoltex popijem do kraja a da nastavim sa sulpiridom samo 2x na dan i dala mi je neurobidon 1x na dan. Meni je ponovno od terapije bilo dobro i vratio mi se apetit i mučnina je nestala i sa 71.5 kg sam došao do 72,6 i tako je bilo dok sam pio zoltex i odma nakon sto sam njega prestao opet sam dobio mučninu, nije više tako jaka i nisam skroz izgubio apetit, ali sam opet pao na 71,5 kg. A pošto mi je gastrologinja rekla da ako se vrate mučnine ponovno da bi se onda trebao javiti da napravim gastroskopiju malo me sada strah pretrage te i ne bi je baš želio napraviti sve se nadam da će te mučnine ipak prestati. Inače nisam spomenuo znači bolova u trbuhu i povraćanja nemam, te mučnine me ne tjeraju na povraćanje, stolica mi je redovna i svetlo smeđe boje ali tijekom cijelog tog vremena od kada je to počelo imam često bućkanje u trbuhu i kruljenje. Zanima me vaše mišljenje što bi to moglo biti, ja uvijek mislim na najgore i bojim se da nije rak želuca ili jednjaka ili tako nešto. Molim vas odgovor. Hvala!

27.2.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Budući da Vaše tegobe sad atraju već duže vrijeme bilo bi uputno napraviti gastroskopiju. Nakon obavljene gastroskopije i pregleda gastroenterologa možete se javiti u Ambulantu za kliničku prehranu na KBC-u Zagreb kako biste prošli kroz dijetetičko savjetovanje i dobili upute o prehrani koja bi Vam mogla ublažiti tegobe u vidu dispepsije koje vi navodite.

Možete se javiti na 01/2367730 na narudžbu u Ambulantu za kliničku prehranu.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dermatoskop

Je li zabrinjavajuće ako madež blizu kose otpada komadić po komadić?

Gljivična infekcija nokta

Najčešći uzroci i faktori rizika za gljivične infekcije noktiju

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Gljivične infekcije noktiju česta su pojava, zahvaćajući oko 10% populacije. Infekcija može zahvatiti jedan ili više noktiju, češće na nogama nego na rukama. Početni simptomi uključuju žućkasto zadebljanje nokta, koji postaje lomljiv i krhak. Nokat može promijeniti boju, odvojiti se od baze nokta, a ponekad može biti i bolan. Infekcija se može proširiti i na […]

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Bipolarni poremećaj

Precizna psihijatrija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Područje psihijatrije doživljava transformativni pomak prema preciznoj medicini, paradigmi koja prilagođava liječenje jedinstvenim karakteristikama pojedinih pacijenata. Ovaj pristup odražava napredak u područjima kao što su onkologija i kardiologija, gdje su precizni alati već revolucionirali skrb za pacijente. Cilj precizne psihijatrije bio bi identificirati podtipove psihijatrijskih poremećaja i prilagoditi tretmane koristeći mjerljive, objektivne podatke. Koristeći funkcionalni […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]