Seboroični dermatitis vlasišta

Poštovani,
lijep pozdrav. Nedavno sam saznao da imam seboroični dermatitis vlasišta te bih Vas molio za savjet kako bih mogao prehranom, uz korištenje propisane terapije, poboljšati stanje.
Hvala i lp

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Seboroični dermatitis je često upalno stanje kože uzrokovano prekomjernim radom žlijezda lojnica. Emocionalne traume, bolesti ili hormonalni poremećaji mogu otežati i pogoršati seboroični dermatitis. Točan uzrok pojave ovog poremećaja nije poznat, no sumnja se na nedostatak nekih važnih nutrijenata, poput vitamina A i biotina ili na djelovanje kvasca Pityrosporum ovale koji je prirodno prisutan na koži.

Esencijalna masna kiselina GLA (gama linolenska kiselina) koja pripada skupini omega-6 masnih kiselina može biti od posebne koristi pri tretiranju seboroičnog dermatitisa. Nalazi se u  ulju noćurka i ulju boreča, a može se  primjenjivati u obliku kapsula (iznutra) i nanositi direktno na kožu (izvana) na mjesta koja su posebno ugrožena. Od koristi može biti i ulje drveta čajevca (Tea tree oil) koje se nanosi na kožu. Pripazite na adekvatni unos vitamina B kompleksa – pogotovo vitamina B6, biotina i folne kiseline.

Prehranu uskladite s mediteranskim modelom, s obiljem svježeg povrća, orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica, sezonskog voća i fermentirane hrane koja će obogatiti mikrobiom. Temeljna masnoća neka bude ekstra djevičansko maslinovo ulje, a preporučuju se i druge namirnice bogate vitaminom E poput avokada i ulja pšeničnih klica. Izvore proteina treba birati mudro, i dati prednost ribi i mesu peradi, a ograničiti unos crvenog mesa.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]