Slab apetit

Poštovanje,htjela bi da vas pitam vezano za sirup Sanostol koji se koristi za bolji apetit,nakon sto sam uradila nalaze gdje mi je doktorica ustanovila manjak svih B vitamina kao i Omega 3 masnih kiselina,a i sama sam to primijetila zbog toga sto mi je koncentracija i pamcenje zakazalo i gubila sam na kilazi,pa sam odlucila da poslije svih tableta B vitamina koji nisu pomogli htjela da vas pitam kako i da li bi smjela da koristim Sanostol i koju,s tim da mi je nivo Zeljeza uredu,a vezano za Omegu koliko bi smjela na dan da koristim tableta,savjetovali su mi u apoteci po jednu navece,ali sam cula da se mogu koristiti i vise puta na dan,pa zbog toga trazim vas savjet,ja sam koristila Natural Wealth Omega 3 pakovanje od 30 komada.Hvala

10.10.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Iz vašeg e-maila nije jasno kako ste odredili status vitamina B skupine i omega-3 masnih kiselina u organizmu. U pravilu ne postoje razvijene metode za mjerenje koncentracija svih vitamina B skupina i omega-3 u krvi. Ono što možete provjeriti i što bih Vam preporučila da odredite vrijednosti folne kiseline i vitamina B12 u serumu, to sigurno možete laboratorijski odrediti. Status omega-3 masnih kiselina je najtočnije procijeniti kao omega-3 indeks u eritrocitima, međutim, ta se pretraga u Hrvatskoj ne radi.

Svakako trebate provjeriti zbog čega nevoljno gubite na tjelesnoj masi, te Vam stoga predlažem pregled interniste. Sanostol je u pravilu pripravak za djecu i možda bi za Vas bilo bolje posegnuti za dodatkom prehrani koji sadrži veću dozu B kompleksa – barem 300% dnevnih potreba za vitaminima te skupine. Omega-3 možete uzimati i 1-4 g ribljeg ulja dnevno, s tim da se preporučuju visokopročišćeni oblici sa većim udjelom masnih kiselina EPA i DHA.

Srdačan pozdrav,

do.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika