Slab apetit

Poštovanje,htjela bi da vas pitam vezano za sirup Sanostol koji se koristi za bolji apetit,nakon sto sam uradila nalaze gdje mi je doktorica ustanovila manjak svih B vitamina kao i Omega 3 masnih kiselina,a i sama sam to primijetila zbog toga sto mi je koncentracija i pamcenje zakazalo i gubila sam na kilazi,pa sam odlucila da poslije svih tableta B vitamina koji nisu pomogli htjela da vas pitam kako i da li bi smjela da koristim Sanostol i koju,s tim da mi je nivo Zeljeza uredu,a vezano za Omegu koliko bi smjela na dan da koristim tableta,savjetovali su mi u apoteci po jednu navece,ali sam cula da se mogu koristiti i vise puta na dan,pa zbog toga trazim vas savjet,ja sam koristila Natural Wealth Omega 3 pakovanje od 30 komada.Hvala

10.10.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Iz vašeg e-maila nije jasno kako ste odredili status vitamina B skupine i omega-3 masnih kiselina u organizmu. U pravilu ne postoje razvijene metode za mjerenje koncentracija svih vitamina B skupina i omega-3 u krvi. Ono što možete provjeriti i što bih Vam preporučila da odredite vrijednosti folne kiseline i vitamina B12 u serumu, to sigurno možete laboratorijski odrediti. Status omega-3 masnih kiselina je najtočnije procijeniti kao omega-3 indeks u eritrocitima, međutim, ta se pretraga u Hrvatskoj ne radi.

Svakako trebate provjeriti zbog čega nevoljno gubite na tjelesnoj masi, te Vam stoga predlažem pregled interniste. Sanostol je u pravilu pripravak za djecu i možda bi za Vas bilo bolje posegnuti za dodatkom prehrani koji sadrži veću dozu B kompleksa – barem 300% dnevnih potreba za vitaminima te skupine. Omega-3 možete uzimati i 1-4 g ribljeg ulja dnevno, s tim da se preporučuju visokopročišćeni oblici sa većim udjelom masnih kiselina EPA i DHA.

Srdačan pozdrav,

do.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]