Stitasta zljezda i glavobolja
Na stitastoj zljezdi imam cvorice trenutno bez terapije prehrana me interesira.
Glavobolja koja se javlja sa laganom mucninom pa pulsirajuca bol koja se kroz vrijeme pojacava bol traje oko 4-6h koja se seta glavom pretezno sljepocnice prodje tek klad povratim.
Tako da me interesuje koju prehranu da u vrstim u prehranu
17.10.2018
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovani,
Niste naveli je li uz čvoriće na štitnjači prisutna i hiper odnosno hipotireoza, pa je teško dati konkretne savjete o prehrani.
Bolesti štitne žlijezde, poglavito autoimune bolesti štitnjače, u kliničkoj su praksi među najčešćim endokrinim abnormalnostima. U patogenezi ovih bolesti leže brojni čimbenici uključujući genetske, okolišne i hormonalne.
Prehrana kod hipotireoze
Hipotireoza je poremećaj metabolizma uzrokovan smanjenjem količine hormona štitnjače u tijelu koji se očituje brojnim simptomima. S obzirom da hormoni štitnjače kontroliraju brzinu kojom se zbiva izmjena tvari u našem organizmu, kada je funkcija štitnjače smanjena dolazi do usporavanja tjelesnog metabolizma. Javlja se umor, zaboravljivost, povećanje tjelesne mase, nepodnošljivost hladnoće, opstipacija, suhoća kože i kose.
Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna upala štitnjače pri čemu dolazi do propadanja tkiva štitnjače i posljedično gubitka njezine endokrine funkcije. Zbog greške u prepoznavanju, organizam stvara protutijela na sastavne dijelove štitnjače, a ta protutijela dovode do nepovratnog oštećenja štitnjače i polaganog slabljenja njezine funkcije.
Prehranu valja temeljiti na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, ribi, peradi, grahoricama i orašastim plodovima.
Nekolicina nutrijenata igra ključne uloge u funkciji štitne žlijezde i sintezi hormona štitnjače. Dodatak selena, cinka i bakra i odabir hrane koja je bogata ovim mineralima može biti korisna nutritivna strategija kod hipotireoidizma. Cink nalazimo u govedini, kamenicama, zobenoj kaši, piletini, jetri, špinatu, orašastim plodovima i sjemenkama.
Bakar nalazimo poglavito u jetri i iznutricama, jajima, kvascu, grahoricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Jedan od najboljih izvora selena su brazilski oraščići.
Adekvatan unos aminokiseline tirozin, prekursora hormona štitnjače, također igra ulogu u regulaciji funkcije štitnjače. Stoga prehrana ne smije biti manjkava proteinima, a neki stručnjaci preporučuju suplementaciju aminokiseline tirozin u dozi od 500 – 1500 mg, jer može polučiti terapijski učinak.
Svima je dobro poznata veza joda i štitnjače te se stoga kod hipotireoidizma preporučuje hrana bogata jodom poput ribe i morskih algi te jodirana sol. U Hrvatskoj se kuhinjska sol obvezatno obogaćuje kalijevim jodidom još od 1958. godine.
Istovremeno valja izbaciti hranu koja koči korištenje joda u organizmu (koja sadrži goitrogene), a to su namirnice poput kupusa, brokule, karfiola, kukuruza, slatkog krumpira, gorušice, soje, kikirikija, pinjola, bresaka i krušaka. Posebice nije uputno konzumirati ove namirnice sirove, budući da kuhanje obično inaktivira goitrogene.
Slab rad štitnjače direktno utječe na metabolizam pa je neophodan adekvatan unos vode. Najmanje 8-12 čaša vode na dan potrebno je za adekvatno odvijanje metaboličkih procesa.
Prehrana pri hipertireoze
Hipertireoza uzrokuje pojavu širokog spektra simptoma, a njihov intenzitet ovisi o ozbiljnosti poremećaja, količini vremena proteklog od pojave hipertireoze te o dobi bolesnika. Najčešći simptomi hipertireoze su nervoza, drhtanje ruku, teže podnošnje topline, znojenje, proljev, gubitak kose gubitak tjelesne mase, a moguća je i pojava neredovitih mjesečnica ili potpuni gubitak mjesečnice. Bolest se češće pojavljuje u žena nego u muškaraca i to u dobi između 20 i 40 godina. Kod liječenja hipertireoze antitireoidnim lijekovima, bolest se u 30 do 40 posto slučajeva ponovno pojavljuje.
Osobe s hipertireoidizmom imaju tendenciju gubitka tjelesne mase budući da im se bazalni metabolizam povećava. Kao normalni tjelesni mehanizam, javlja se pojačani apetit, jer tijelo nastoji kompenzirati povećanu potrošnju energije. Stoga može doći do izrazitih oscilacija u tjelesnoj masi, pa valja posebnu pažnju obratiti na unos energije prehranom.
Preporučuje se hrana koja koči sintezu hormona štitnjače: kupusa, brokule, karfiola, kukuruza, slatkog krumpira, gorušice, soje, kikirikija, pinjola, bresaka i krušaka. Što više navedenih namirnica valja konzumirati u sirovom stanju. Može se pokušati i s izbacivanjem mliječnih proizvoda na neko vrijeme, a svakako valja u potpunosti izbaciti stimulanse poput kave, čaja, nikotina i napitaka s kofeinom.
Vitamini B kompleksa i esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u funkciji štitnjače te se preporučuje dodatak pivskog kvasca i suplementa esencijalnih masnih kiselina te odabir hrane bogate ovim nutrijentima.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.