Štitnjača-prehrana

Poštovani,
Htjela bih smršaviti, ali ne želim započinjati nikakve dijete niti drastično to izgubiti, želja mi je to izgubiti najzdravije što mogu.
Naime, najveći problem je što nemam štitnjače i pijem hormone svaki dan. Zanima me najviše postoji li neka hrana koju bih trebala izbjegavati, kao što je primjerice soja, radi tableta. Najvažnije je pitanje povrća kao što je brokula ili kelj koji inače osobe sa hipotireozom trebaju izbjegavati. Je li mi bolje da se baziram na povrće u prehrani uz manje mesa ili više mesa s manje povrća?
Ne znam svoje granice s namirnicama jer nigdje ne piše može li što od namirnica smetati osobi bez štitnjače.
Imam 22 godine, visine sam 168 cm i imam 87 kg. Momentalno nisam ništa više aktivna od prosječne osobe, ali trudim se to promijeniti.
Operirala sam štitnjaču prije 5 godina i od tad ne uspijevam doći na svoju željemu težinu (što bi bilo 67 kg).
Imala sam također autoimunu bolest Hashimoto i nakon par godina sam shvatila da mi smetaju pekarski proizvodi i tjestenina, napuhnem se i osjećam kao da imam kamen u želucu te imam konstipaciju osim ako ne unesem jako malo količinu, primjerice jednog griza.
Hvala!

16.12.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Budući da mnoge osobe na nadomjesnoj terapiji hormonima štitnjače vode bitku i sa suvišnim kilogramima, a nerijetko pate i od slabije probave i konstipacije, postavlja se pitanje je li potrebno ograničiti unos namirnica bogatih prehrambenim vlaknima koje ubrzavaju proces probave i posljedično mogu smanjiti apsorpciju lijeka. Budući da vlakna imaju važnu ulogu za zdravlje probavnog sustava odgovor je negativan. Nužno je samo pripaziti na dosljednost odnosno učiniti namirnice koje obiluju vlaknima poput povrća, voća i cjelovitih žitarica svakodnevnim dijelom prehrane.

Prema nekim podacima kalcij se može uplesti u apsorpciju hormona štitnjače, zbog čega se preporuča unos hrane bogate kalcijem kao i dodataka prehrani koji ga sadrže barem dva do tri sata nakon uzimanja nadomjesne terapije.

Goitrogeni iz hrane
Kod bolesti štitnjače prehranu valja temeljiti na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, ribi, peradi, grahoricama i orašastim plodovima. Nekoliko nutrijenata igra ključne uloge u funkciji štitne žlijezde i sintezi hormona štitnjače. Dodatak selena, cinka i bakra i odabir hrane koja je bogata ovim mineralima može biti korisna nutritivna strategija kod hipotireoze.
Ipak, kod hipotireoze valja izbaciti iz prehrane hranu koja koči korištenje joda u organizmu (koja sadrži goitrogene), a to su namirnice poput kupusa, brokule, karfiola, kukuruza, slatkog krumpira, gorušice, soje, kikirikija, pinjola, bresaka i krušaka. Posebice nije uputno konzumirati ove namirnice sirove, budući da kuhanje obično inaktivira goitrogene.

Dijetu za mršavljenje potrebno je krojiti prema vašim navikama i tjelesnoj aktivnosti te bih Vam preporučila da se obratite nutricionistu koji će Vam kreirati personalizirani program prehrane.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Italija

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Zdravlje

Udisanje azbestne prašine – ima li opasnosti za zdravlje?

Zdravlje

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Zima

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]