sTOMAČNE I PROBAVNE TEGOBE
Poštovani,kako nemam kome da se obratim,a ovdje dobivam korisnih savjeta,htio bih da Vas pitam za savjet.
Naime,imam problema sa stomačnim tegobama.Često imam jake bolove u trbuhu,prejake (preznojavam se,grčim) sve dok ne odem u wc.Često imam proliv,čak nekoliko puta dnevno.Te tegobe traju godinama.Imam taj problem sa probavom,očito i iziritirana crijeva,na kraju sve završi sa hemoroidima zbog kojih ležim danima.Želim da mi date savjet,šta da koristim na biljnoj bazi da se sve to umiri,da barem vremenom nestane…jer sam uvijek u grču radi toga,zbog toga što se dešava stalno…Trebam pomoć!
Hvala unaprijed i željno očekujem odgovor
1.3.2018
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovani,
Ako nikada niste napravili gastroenterološku obradu – kolonoskopiju i gastroskopiju – ja bih Vam preporučila da obavite te pretrage.
Ako se pokaže da su vaše tegobe isključivo funkcionalne (nema nikakve organske bolesti u pozadini), tada Vam promjene u prehrani mogu biti od koristi. Bitno je da konzumirate lako probavljivu hranu i uvedete iskustvenu dijetu na temelju eliminacije namirnica koje ste detektirali da Vam stvaraju tegobe.
Lagana prehrana temelji se na namirnicama koje ne opterećuju probavni sustav. U takvom načinu prehrane bitnu ulogu igraju cjelovite žitarice i njihove prerađevine, fermentirani mliječni proizvodi s probioticima, funkcionalni proizvodi obogaćeni prebioticima, variva, juhe, kuhano i pareno nemasno meso i riba. Juhe i kuhana hrana neobično su važne u jelovniku za lakšu probavu. Nutritivni sastav juhe čini ovo jelo nezaobilaznim dijelom redukcijskih dijeta, detoksikacijskih kura, ali i svakodnevnim okrepljujućim obrokom za sve generacije. Velika prednost juhe je to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno osigurava toliko neophodnu tekućinu i nutrijente i to u obliku u kojem ih organizam najlakše aposrbira te samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja. Od pomoći mogu biti i blage čajne mjšavine te kompoti i sokovi od povrća poput mrkve, cikle i celera.
Mnoge znanstvene studije utvrdile pozitivan utjecaj prehrane temeljene na kuhanom povrću, voću, žitaricama i ribi, na zdravlje ljudi. Ovakav model, takozvane lagane prehrane najčešće je povezivan sa mediteranskom prehranom, koja se temelji na povećanom unosu ribe, biljnih namirnica, maslinovog ulja te minimalno procesiranih namirnica. Posljednjih desetljeća znanstvenici veličaju ovaj način prehrane zbog povoljnog učinka na zdravlje i dugovječnost, a brojne znanstvene studije povezale su ga sa smanjenim rizikom od brojnih bolesti. Suprotno općem mišljenju, lagana prehrana ne nosi sa sobom osjećaj gladi. Ukoliko je pravilno izbalansirana tijekom dana i podijeljena na četiri do pet manjih obroka, ona ispunjava sve nutritivne i energetske potrebe pojedinca.
Sve glavne značajke lagane prehrane nalazimo duboko ukorijenjene među narodima sa najmanjom stopom metaboličkih bolesti, koje su karakteristično posljedica nezdravih životnih navika, pa stoga i prehrane. Prehrana temeljena na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, ribi i bijelom mesu može se dovesti u najbližu vezu sa mediteranskim modelom, koji je u stručnim krugovima prihvaćen kao zlatni standard pravilne prehrane.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.