Unos hleba

Pozdrav, pokušavam da smršam, prvo sam izbacila hleb iz svoje svakodnevne upotrebe, znači više ga ne jedem možda jedno mesec dana. Polako sam počela da mršam takođe jako malo slatkiša jedem, ali često dolazim do toga da mi govore kako će mi se desiti ili ću oboliti od neke bolesti opasne, ukoliko ne budem jela hleb. Da li je bitan unos hleba i koliko je moguće da obolim od neke bolesti u koliko ga ne budem jela?

24.7.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

prehrana bez kruha nije nimalo štetna, a slatkiše je poželjno potpuno izbaciti iz prehrane. Nema rizika da će se u Vašoj prehrani pojaviti neki manjak zato što ste izbacili kruh, ali u prehrani zadržite cjelovite žitarice (npr. integralna tjestenina, smeđa riža, ječam, proso, heljda, kvinoja, amarant, kukuruzna krupica) koje možete pripremati kuhanjem te škrobno povrće (krumpir, bundeva, batat).

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Priprema kože za proljeće

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Proljeće je godišnje doba u kojem se naše tijelo i koža intenzivno bude. Sve nekako postaje užurbanije i razigranije što se očituje osim na prirodi i na koži. Ona može početi burno reagirati na sve okolišne čimbenike kao što je prvo proljetno sunce ili na pelud radi cvatnje biljaka. Proljetno sunce u osjetljive kože može […]

Pasjemenik

Upalne promjene sjemenika i pasjemenika

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Odmah na početku uputno je naglasiti kako upalne promjene pasjemenika (lat.-epididymis) odnosno epididimitis ovdje zauzimaju mnogo češće i klinički značajnije mjesto od upale samog sjemenika (grč.-orhidos, lat.-testis) odnosno orhitisa. Epididimis je mali organ smješten sa stražnje strane testisa gotovo čitavom njegovom duljinom, a sastoji se prektički od jedne jedine mikroskopske cijevčice koja mnogostruko izvijugana. U […]

Učestalo mokrenje

Kako se riješiti učestalog mokrenja?

Menisk

Akutna ozljeda meniska  – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Konzervativno (neoperativno) liječenje Kod većine ozljeda meniska nije potrebna hitna operacija. Uglavnom se preporučuje neoperativno liječenje po RICE protokolu. Navedena metoda je učinkovita kod većine sportskih ozljeda, a RICE je kratica za Rest (odmor), Ice (led), Compression (kompresija/pritisak) i Elevation (podizanje). • Odmor Preporuka je odmor od aktivnosti koja je uzrokovala ozljedu. Ponekad je potrebno […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]