Vitamin D u trudnoci

Molim vas, recite mi, da li je bezbedno koristiti vitamin d3 tokom trudnoće u većoj dozi od 400 IU? Trenutno sam 18 nedelja, a licno sam u velikom riziku od deficita vit D (po recima imunolog, da je normalni nivo od presudnog značaja za mene imam zdravu bebu i održavam trudnoću!) Pošto imam gut leak sindrom i ujedno sam  na dijetalnoj ishrani bez mlecnih proizvoda. Preporuka imunologa je doza od 2500 IU-4000 IU dnevno, ali moj ginekolog neće odobriti, jer proizvod d3 (vigantol) naglasava u uspustvu za doziranje 400 IU kao sigurna doza za trudnicu. Molim vas pomozite mi! Razdvojena sam između dva doktora kojima vjerujem a zelim najbolje za svoju bebu. Sada je nivo vit D 86 nmol / L (75-250), ali je u poslednjih mesec dana pao od 90 nmol / L, pošto sam koristila dnevno 1500 IU.
Pitanje: Da li postoji mogućnost lošeg uticaja na moju bebu ako koristim veću dozu od 400IU, s obzirom da redovno pratim nivo Vit D i nivo kalcijuma, kako bi bio u normalnom opsegu. Hvala unapred, radujem se vašem odgovoru i misljenju!

1.3.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Ako ste dobro naveli, trenutno je Vaša vrijednost 25-OH vitamina D u krvi idealna. Dakle, vrijednosti iznad 75 nmol/L su poželjne. Mislim da se dobro postupili što ste smanjili dozu. Sada možete biti na dozi održavanja od 800 IU koja će biti sasvim dovoljna i sigurna do kraja trudnoće. Možete prekontrolirati još jednom koncentraciju vitamina D u krvi za 3-6 mjeseci.

Bebi od rođenja uvedite 400 IU vitamina D.

Srdačan pozdrav i sretno dalje u trudnoći i majčinstvu!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]