Vitamin D u trudnoci

Molim vas, recite mi, da li je bezbedno koristiti vitamin d3 tokom trudnoće u većoj dozi od 400 IU? Trenutno sam 18 nedelja, a licno sam u velikom riziku od deficita vit D (po recima imunolog, da je normalni nivo od presudnog značaja za mene imam zdravu bebu i održavam trudnoću!) Pošto imam gut leak sindrom i ujedno sam  na dijetalnoj ishrani bez mlecnih proizvoda. Preporuka imunologa je doza od 2500 IU-4000 IU dnevno, ali moj ginekolog neće odobriti, jer proizvod d3 (vigantol) naglasava u uspustvu za doziranje 400 IU kao sigurna doza za trudnicu. Molim vas pomozite mi! Razdvojena sam između dva doktora kojima vjerujem a zelim najbolje za svoju bebu. Sada je nivo vit D 86 nmol / L (75-250), ali je u poslednjih mesec dana pao od 90 nmol / L, pošto sam koristila dnevno 1500 IU.
Pitanje: Da li postoji mogućnost lošeg uticaja na moju bebu ako koristim veću dozu od 400IU, s obzirom da redovno pratim nivo Vit D i nivo kalcijuma, kako bi bio u normalnom opsegu. Hvala unapred, radujem se vašem odgovoru i misljenju!

1.3.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Ako ste dobro naveli, trenutno je Vaša vrijednost 25-OH vitamina D u krvi idealna. Dakle, vrijednosti iznad 75 nmol/L su poželjne. Mislim da se dobro postupili što ste smanjili dozu. Sada možete biti na dozi održavanja od 800 IU koja će biti sasvim dovoljna i sigurna do kraja trudnoće. Možete prekontrolirati još jednom koncentraciju vitamina D u krvi za 3-6 mjeseci.

Bebi od rođenja uvedite 400 IU vitamina D.

Srdačan pozdrav i sretno dalje u trudnoći i majčinstvu!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]