Da li da pijem antibiotik nakon ugriza krpelja?

30.05.sam primjetio malog krpelja na koži tek kada me počelo svrbjeti mjesto ugriza na laktu.Odstranio sam ga a ugriz tretirao alkoholom i antibiotskom mašću za oči.Danas 05.04.moja liječnica mi predlaže Sumamed,a bez testa na boreliju.Da li da to pijem napamet?

2.5.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Lajmska borelioza se najlakše dijagnosticira na temelju karakteristične kožne promjene – Eritema migrans (EM). Nažalost, crvenilo može ponekad proći neprimijećeno. Laboratorijski testovi mogu pomoći u potvrdi dijagnoze, ali oni obično nisu pozitivni prvih nekoliko tjedana nakon ugriza krpelja. Ponekad je nužna izolacija bakterija sa mjesta ugriza (crvenila) da bi se postavila dijagnoza (biopsija kože). Kada postoji sumnja da se radi o Lajmskoj boreliozi treba u pozitivnih osoba provesti testiranje Western blot testom iz krvi.

Lajmska borelioza se liječi antibioticima. Važno je liječiti prvi stadij bolesti, EM, kako bi se spriječio razvoj težih i kroničnih oblika bolesti. U liječenju EM kod nas se i u djece i u odraslih preporučuje azitromicin jednom dnevno tijekom 5 dana. Nakon liječenja EM neki bolesnici mogu imati dugotrajne bolove u mišićima i zglobovima i često su klonuli što je sve dio tzv. postlajmskog sindroma koji ne treba liječiti antibioticima. U svijetu postoji i cjepivo koje se preporuča ljudima koji žive u endemičnim područjima za ovu bolest, a provode puno vremena u šumovitim ili travnatim područjima. Najbolji način prevencije je izbjegavati područja gdje se nalaze krpelji i to tijekom toplijeg dijela godine.

Ukoliko je kod Vas izostala faza EM, ne može se stopostotnom sigurnošću zaključiti da nije došlo do razvoja bolesti. Obzirom da nakon kožne faze lajmske bolesti dolazi do težih oblika bolesti koje zahvaćaju zglobove, srce i živčani sustav, Vaša liječnica je vjerojatno iz velikog opreza preporučila antibiotsku terapiju.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika