Da li je moja krvna slika u redu?

Pozdrav,

Radila sam KKS i sve vrijednosti su u granicama jedino MPV mi je 10,7.

Zanima me dal’ je to u redu? Imam 56 godine.

Hvala na odgovoru.

Srdačan pozdrav

28.6.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Raspon normalnih vrijednosti za MPV je podjednako za muškarce i žene 6,8 do 10,4 fL. MPV je parametar koji određuje prosječan volumen trombocita, krvnih stanica koje sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi. Kod Vas izmjerena vrijednost neznatno odstupa od raspona normalnih vrijednosti i obzirom da su svi drugi pokazatelji u krvnoj slici u granicama normale, a nemate drugih kliničkih tegoba, najvjerojatnije se radi o nevažnom odstupanju.

Spektar mogućih kliničkih stanja kod većih odstupanja u izmjerenim parametrima KKS je višestruko. Vrijednosti pojedinih parametara unutar KKS mogu upućivati na infekciju, upalni proces, nekrozu tkiva, trovanje, anemije, kolagenoze, leukemije, mijeloproliferativne i limfoproliferativne bolesti, maligne tumore, potisnutu koštanu srž (zbog zračenja, citotoksičnih, imunosupresivnih ili antitiroidnih lijekova), ali i poremećaje u zgrušavanju krvi.

Kod vas nema elemenata za zabrinutost. Provodite uobičajene kontrole KKS tijekom godišnjeg sistematskog pregleda ili po preporuci Vašeg liječnika.

Svako dobro!

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika