glavobolja

Postovani, imam 18 godina. Prije otprilike 2 mjeseca zavrsila sam u bolnici gdje su mi ustanovili da imam panicne napadaje. Od pretraga napravili su mi samo Rtg snimku srca i pluca, izvadili krv, hormone stitnjace. Nisu uopce otkrili zasto imam glavobolju.Rekli su mi da idem psihijatru. Obratila sam se psihijatru, on mi je prepisao antidepresive Cipralex 10mg i Xanax 0,25mg. Moja glavobolja postala je jaca,odnosno osjecam kao nekakvu ukocenost na desnoj strani glave, tezinu. Stalno sam umorna i iscrpljena. Cesto mi se pojavljuje i mucnina u stomaku kao da mi se povraca ali nisam povracala jos nijednom.Nekad mi se zna dogodit da osjecam bol u rukama i nogama. Ne pusim i ne pijem, ali ne funkcioniram kao prije, slaba sam.Zanima me trebam li se zabrinuti i sto trebam napraviti.

21.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Obično su potrebna 2-4 tjedna za postizanje antidepresivnog učinka od početka uzimanja, što se također odnosi na escitalopram, antidepresiva kojeg navodite. Nakon povlačenja simptoma liječenje je potrebno nastaviti barem još 6 mjeseci radi stabilizacije stanja.

Drugi lijek koji vam je prepisan spada u skupinu benzodiazepina i preporuke su da trajanje liječenja benzodiazepinima mora biti što je moguće kraće, ovisno o indikaciji, ali ne smije biti dulje od 8 do 12 tjedana u slučaju anksioznosti i depresije, te osam mjeseci u slučaju paničnog poremećaja, uključujući i vrijeme potrebno za postupno smanjivanje doze. Liječenje dulje od navedenog razdoblja ne smije se primijeniti bez ponovne procjene stanja bolesnika. Smanjivanje doze mora biti postupno zbog moguće pojave fenomena ustezanja, koji se može javiti i tijekom primjene terapijskih doza.

Glavobolja, ukočenost, mučnina, povraćanje, umor, mogu biti simptomi i nekog drugog poremećaja, pa ukoliko ne dođe do poboljšanja, potražite savjet specijalista neurologa, koji će možda savjetovati dodatne pretrage.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika