Hemangiom kralježnice

Poštovani prilikom MR cijelog tijela,uočeni su mi 3 problema na kralježnici 1.hemangiom unutar trupa Th1,
2.bulging i.v diska L4-L5 i L5-S1
3.u visini Th11-Th12 znakovi dorzomedijalne protuzije
Dal mi možete objasniti te sve probleme ,
Hvala pozdrav

26.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kralježnica je građena od 24 kralješka (lat. vertebrae). Razlikujemo 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 3-5 trtičnih kralježaka. Svaki je kralježak građen od tijela, 2 poprečna i 1 spinalnog nastavka te od lukova koji tvore otvor kralješka. Otvori svih kralježaka u kralježnici, tvore koštani kanal koji štiti i podržava leđnu moždinu. Intervertebralni diskus (međukralježnička ploča) je vezivno elastična tvorevina koja se nalazi između dva kralješka. Diskus služi kao neka vrsta „amortizera“, jer apsorbira opterećenje (štiti kralježnicu od snažnih sila koje na nju djeluju prilikom mirovanja, a posebno prilikom kretanja) i omogućava bolje prianjanje kralježaka jedan na drugog. Diskus je građen od dva dijela. Unutarnji dio diskusa je meka i želatinozna tvorevina, naziva se jezgrom (nucleus pulposus). Jezgru obavija ligamentarni (vezivno tkivo) prsten koji se naziva anulus (anulus fibrosus).

1. Hemangiom je dobroćudna crvena oteklina ili izraslina koja nastaje od stanica koje oblažu unutarnju stranu krvne žile. Na MR nalazu dijagnosticirana vam je ova promjena u prvom grudnom kralješku. Hemangiom razvijen u kralježnici može uzrokovati tegobe ukoliko dođe do pritiska na leđnu moždinu. U slučaju pojave neuroloških simptoma  i prethodne procjene neurologa i neurokiruga, eventualno može biti potrebno operativno liječenje. U određenim slučajevima hemangiomi mogu spontano nestati, osobito kada se javljaju u dječjoj dobi.

2. Bulging je vrlo blagi oblik hernije (ispupčenja) diska, koji najčešće ne radi značajnije simptome, osim u bolesnika kod kojih iz nekog razloga postoji suženje koštanog kralježničnog kanala. U tom slučaju mogući su neurološki simptomi kao što su na primjer trnci u nogama. Ovaj nalaz odnosi se na slabinski dio kralježnice, odnosno na četvrti i peti slabinski kralježak i prijelaz prema križnom dijelu kralježnice (S1). 

3. Zbog dijagnoze protruzije diska između zadnja dva grudna kralješka, najvjerojatnije imate bolove, koji su nastali zbog tzv. „ispupčenja odnosno skliznuća diska“.  Pojam ispupčen disk, odnosno protruzija međukralježnične pločice, odnosi se na brojne medicinske probleme, povezane s oštećenim međukralježnim diskom, no protruzija najčešće znači izbočenje vanjske stijene međukralježnične pločice (annulus fibrosus), gdje ne dolazi do izlijevanja tekuće sredine diska (nucleus pulposus). Ako protruziju ne liječimo, može se razviti u herniju odnosno ekstruziju diska, što znači, da je vanjska stijenka diska puknula te kroz nju istječe tekuća sredina diska (nucleus pulposus). Izbočenje diska najčešće nastaje zbog nepravilnog držanja za vrijeme sjedenja, pretilosti, sportova koji opterećuju kralježnicu odnosno međukralježnične pločice odnosno diskove ili je genetski uzrokaovano. Bolovi pri protruziji diska odnosno izbočenju diska nisu uvijek prisutni. Problemi se obično pojave ako se izbočenje diska pojavi u dijelu gdje izlaze živčani korijeni. U tom slučaju izbočena međukralježnična pločica pritišće i stimulira korijenove živaca koji izlaze iz kralježnice, zbog čega posljedično osjećamo bolove, utrnulost, ukočenost, bodljikavost, gubimo osjećaj, razvijemo inkontinenciju, vrtoglavicu, probleme sa sluhom i vidom… a možemo osjetiti i bolove u nekim organima (srce, pluća, želudac, jetra te bubrezi). Liječenje se provodi promjenom životnih navika, izbjegavanjem opterećenja bolnog dijela, odmaranjem, istezanjem, vježbama za kralježnicu, trakcijom (rastezanje kralježnice), toplim kupkama, masažama te lijekovima protiv upale u obliku tableta ili injekcija. Trajniji problemi traže radikalniji pristup kao što je operacija.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika