hipotireoza

Poštovani!
Rodila sam prije četiri mjeseca. Unazad dva mjeseca koliko sam primjetila imam sve izraženije određene simptome (umor, razdražljivost, nizak prag tolerancije,bolovi u zglobovima i mišiima, opadanje kose, vrtoglavice, hladan znoj, debljanje, potištenost, zaboravljivost, nemogućnost koncentracije itd.)
Nakon što su mi izvađeni nalazi pokazalo se da mi je TSH 27. Liječnik opće prakse me upućuje da izvadim i hormone štitnjače i nalazi su ovakvi:
TSH 30,840 (ref 0,30-4,00)
FT3 2,14 (ref 3,7-6,5)
FT4 4,70 (ref 10,3-21,9)
Antitijela protiv tiroidne peroksidaze 52,2 (ref do 34)

Još čekam pregled endokrinologa pa me zanima što takvi nalazi uopće znače i kakve su prognoze za terapiju i liječenje. Također me zanima smijem li nastaviti dojiti uz takve nalaze i kasnije uz eventualnu hormonsku terapiju.
Lijep pozdrav

6.9.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kod vas se radi o oslabljenoj funkciji štitnjače i potrebno je započeti sa liječenjem. Trebate uzimati hormon štitnjače kako bi se postigla normalizacija homona u krvi fT3 i fT4, a kasnije i normalizacija nalaza TSH. Liječenje mora biti pod nadzorom liječnika. Nadomjesci za štitnjaču uzeti za liječenje ovog stanja nisu kontraindicirani s dojenjem. Oni jednostavno pojačavaju aktivnost štitnjače na normalnu razinu, zbog čega ćete se osjećati bolje, a povećat će vam se i količina mlijeka. Hormoni štitnjače utječu na lučenje prolaktina, hormona odgovornog za istjecanje mlijeka. U hipotireozi, smanjenom izlučivanju hormona štitnjače, dolazi do povećane koncentracije prolaktina, što može dovesti do istjecanja mlijeka. Upoznajte pedijatra s dijagnozom hipotireoze. Dijagnoza se postavlja na osnovu simptomima ili pomoću krvnih testova. U slučaju radioaktivnih testiranja, preporučeno je privremeno prestajanje dojenja, a njegova dužina opet ovisi o vrsti i količini radioaktivnih materijala koji se koriste pri testiranju. Majka se treba izdajati i bacati to mlijeko te ga ni u kojem slučaju ne smije davati bebi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika