IgE 119

Postovanje!Stigao mi je nalaz IgE na kojem pise da je ukupni IgE 119,a referentne vrijednosti su <100.Molim vas da mi objasnite kakav mi je nalaz i sta to znaci,u ponedjeljak cu tek doktoru.Zahvaljujem.

28.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Vrijednost alergen-specifičnog imunoglobulina E (IgE) određuje se kako bi se detektirala alergija na određeni alergen. Osim testiranja vrijednosti specifičnog IgE za pojedinačne alergene, neki alergeni se mogu testirati i u kombinaciji (mješavina, mix) s alergenima sličnog tipa, pri čemu se rezultat odnosi na sve alergene u mješavini. Na ovaj način moguće je odjednom testirati postojanje alergije na veći broj alergena, a u slučaju pozitivnog rezultata napraviti analizu IgE za svaki pojedinačni alergen. Prednost ovakve vrste testa pred drugim testovima na alergije (npr. prick test) je točna vrijednost IgE na temelju koje se može napraviti točna procjena jačine alergije i donijeti odluka o evenualnoj terapiji.

Referentne vrijednosti su jednake bez obzira na spol ili dob: <0,35kU/L. Povišene vrijednosti IgE mogu se naći u atopičnom dermatitisu, sezonskoj peludnoj groznici te u nekim stanjima nasljedne imunodeficijencije. Vrijednosti specifičnog IgE se klasificiraju po klasama (od 0 do 6) obzirom na koncentraciju izmjerenog IG E. Pojedine klase ukazuju na moguću prisutnost alergije na ispitivani alergene te se na taj način procjenjuje povezanost ispitivanog alergena s kliničkim simptomima pacijenta.

Vaš liječnik će na temelju rezultata ovog testa, kliničkih simptoma alergije i vašeg općeg stanja preporučiti eventualno potrebnu terapiju ili preporučiti dodatne dijagnostičke pretrage.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika