Je li moguće da uz dobru krvnu sliku imam neku upalnu bolest u crijevima?

Poštovanje

Imam 41 god, i u posljednja 3 mjeseca povremene kratke sijevajuce bolove u trbuhu koji su posljednja dva mjeseca lokalizirani na lijevoj strani. Isprva su se javljali jednom tjedno a sada svaki drugi ili treci dan. Također imam povremene tupe bolove u anusu, mucnine, proljeve koji traju jedan dan i povremene zatvore i puno zraka. Prije 2,5 mj sam imala podvezivanje hemeroida. Krvna slika je uredu i stolica na bakterije I parazite također. Stolica je ponekad žuta ali normalnog mirisa, i u njoj su redovno bijeli komadici mislim da je od hrane. Ginekoloski je sve uredu. Moj liječnik tvrdi da su simptomi od stresa. Je li moguće da uz dobru krvnu sliku imam neku upalnu bolest u crijevima?

19.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Osim bolova koji nastaju zbog poremećaja motiliteta crijeva, upalnih stanja te nekih drugih uzroka u probavnim organima, postoji čitav niz drugih bolnih, ali u principu manje opasnih stanja – kao što su mokraćni i žučni kamenci, bolna ovulacija ili menstruacija (dismenoreja). Od čestih, više neugodnih nego opasnih bolova treba pomisliti i na infekcije mokraćnog sustava, posebice kod žena.

S druge strane, kao bolovi u trbuhu mogu se manifestirati i neke tegobe koje nemaju izravne veze s trbušnim organima. Primjer toga je bol koja potječe iz kralježnice iritacijom živca i širi se prema trbuhu, kao i razne upale ili ozljede mišića trbušne stijenke.

Dijagnozu često nije jednostavno postaviti pa je potrebna specijalistička obrada raznih profila stručnjaka: gastroenterologa, abdominalnog kirurga, ginekologa ili urologa. Osim standardne obrade, koja obuhvaća analizu krvne slike i fizikalnog pregleda, u velikom broju slučajeva bit će potrebna upotreba raznih metoda radiološke obrade, kao što su CT ili ultrazvuk, ili specijalističke dijagnostike poput gastroskopije i kolonoskopije. Upalne bolesti crijeva mogu se isključiti određivanjem fekalnog kalprotektina, što je neinvazivni test koji omogućava razlikovanje fukcionalnih crijevnih smetnji (npr. iritablini kolon, IBS) od organskih – upalnih bolesti crijeva (IBD) kod pacijenata kod koji žele izbjeći invazivne (neugodne) enoskopske pretrage. Ovaj jednostavni test pokazati će povišene vrijednosti kalprotektina u stolici, proteina koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi.

Obzirom da ste već liječili hemoroide, dobro je da u budućnosti više pažnje posvetite primjerenoj prehrani kojom se može ublažiti većina crijevnih tzv. funkcionalnih tegoba koje se manifestiraju zatvorom ili proljevom, pri čemu istodobno nema nikakvih upalnih niti drugih dokazanih organskih poremećaja. Primjerena prehrana, redovita tjelesna aktivnost te smanjenje stresa na najmanju moguću razinu, pomoći će u prevenciji ponovne pojave zastoja venske krvi u zadnjem crijevu i ponovne pojave hemoroida, krvarenja iz zadnjeg crijeva i drugih mogućih pridruženih tegoba.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika