KOMPLICIRANO

Trudna sam (4) nekih 5 tjedana uglavnom idem sljedeci tjedan na preged ali imam problem neznam kako reci svojima tj roditeljima i muzu znam da malo glupo zvuci pogotovo zbog muza ali od njega nemam neku podrsku i inace je kompliciran ,ja zelim ovu trudnocu i nadam se da ce proci sve ok ali sam jako rastresena jer pored drugih stvari i ovo me jako muci? Hvala

15.12.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ukoliko imate problema s komunikacijom u obitelji i braku, posavjetujte se sa stručnjakom psihologom ili psihoterapeutom. Možda ćete si tako olakšati i naći odgovarajući pristup kako biste smanjili tjeskobu i strah zbog situacije u kojoj se nalazite.

U svakom slučaju trudnoća bi trebala biti rezultat ljubavi i zajedničke odluke bračnih drugova. Ukoliko ste u tome odlučni i odgovorni, okolina ne bi u tome treba imati utjecaja. Trudnoćom zovemo i drugo stanje i treba znati da će se mnoge stvari promijeniti i u toku same trudnoće, a pogotovo nakon rođenja djeteta, ukoliko se odlučite za porod. Potrebno je da supružnici imaju povjerenja jedan u drugoga i da zajedno pronađu najbolje rješenje za životne situacije koje se u životu javljaju.

Stoga, razgovarajte, ponudite i branite svoje argumente i zamolite za razumijevanje druge strane. Možda će vas iznenaditi pozitivna reakcija koju možda u ovom času ne očekujete ili se pribojavate negativne reakcije. U slučaju negativne reakcije, preispitajte sami sebe i procijenite što je vama zaista važno. Nemojte raditi protiv sebe. Također vodite računa o tome da vaše odluke imaju utjecaja i na živote drugih ljudi i bez obzira kakva će vaša odluka biti, sagledajte realno svoje mogućnosti i hrabro preuzmite posljedice.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika