Kratkoća daha i iscrpljenost

Pozdrav

Imam 21 godinu. U travnju ove godine sam imao 3 pneumotoraksa s desne strane i zatim mi je urađena VATS metoda. Napravljena mi je mehančka abrazija parietalne pleure.
Operiran sam 4.5. a pušten iz bolnice 13.5. Oporavak je bio relativno brz, povratio sam kapacitet pluća kroz 3 tjedna i vratio se normalnom žvotu. Šetao sam dosta svaki dan, po nekoliko km, da bi se što prije oporavio i vratio aerobni kapacitet. Sve je teklo super sve do 21.6. kad sam nakon tuširanja zadržao dah i napeo mišiće trupa. Osjetio sam kratkoću daha i jako lupanje srca. Odmah sam legao i sačekao da prođe. Međutim, kad sam ustao, vratio mi se osjećaj kratkoće daha i umora. Tu istu večer, nakon odšetanih 500 metara sam počeo gubiti dah i srce mi se jako uzlupalo. Od tog dana imam osjećaj konstantnog umora i iscrpljenosti, čak i kad sjedim, ne mogu doći do daha dosta vremena i to me zaista smeta. Bio sam na hitnom prijemu, gdje su mi rekli da je sa mnon sve u redu, rađen je EKG koji je taođer pokazao da je sve u redu. Otišao sam do kardiologa na pregled koji je ustanovio da imam zdravo srce. Vadio sam krv, liječnik mi je rekao da su nalazi krvi dobri i da je sve ok. Jedina stavka koja je bila snižena je saturacija kisika iz kapilarne krvi (ABS), koja je iznosila 93,6 %. Usporedio sam saturaciju kisika iz krvi sa saturacijom iz bolnice nakon operacije, koja je iznosila 98,9 %. Slikao sam RTG pluća, radiolog je rekao da je sve ok,da su pluća ekspandirana. Pulmolog mi je slušao disanje i rekao da se disanje čuje obostrano uredno. Ja i dalje imam iste simptome zadihanosti, teško hvatam zrak i imam osjećaj konstantnog umora, čak i dok ležim. Je li moguće da sam istegao ranu unutar pleuralne šupljine koja još nije zacijelila od operacije s obzirom da je rađena mehanička abrazija pleure i da od toga imam ove simptome? Hvala unaprijed na odgovoru.

6.7.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Obzirom da ste isključili poremećaj srčane funkcije kao uzrok iscrpljenosti i kratkoće daha, kod vas se vjerojatno radi od poremećaju plućne funkcije. Testovi za određivanje plućne funkcije mjere brzinu zračnog protoka, plućne volumene, izmjenu plinova i funkciju respiratornih mišića. Osnovni testovi plućne funkcije mogu se određivati i ambulantno, uključujući spirometriju i pulsnu oksimetriju. Ovi testovi također daju uvid plućnu funkciju, pa mogu poslužiti za brzo sužavanje diferencijalne dijagnoze i upućuju na daljnju dijagnostičku i terapijsku strategiju. Obratite se za ciljanu dijagnostiku u neki pulmološki centar.

Pozdrav!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika