Limfne žljezde

Poštovani već godinama imam limfne žljezde po vratu otkad sam bila dijete. Kad su se pojavila rađena je kompletna krvna slika i bilo je sve uredu. Prije mjesec dana sam bila na UZV vrata gdje je doktor rekao da su to mali reaktivni limfni čvorovi da nemam razloga za zabrinutost. U zadnjih 10 dana sam primjetila dvije žljezde s obe strane vrata, niže u razini štitnjače. Jako su male, pokretne, bezbolne. Također na UZV je ustanovljeno da imam malu cistu na štitnjači koju treba kontrolirati. Da li je moguće da su žljezde od toga? Nema mi smisla svaki mjesec ići na UZV, hvala.

27.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kada se limfni čvor može opipati prstima, znači da je povećan, a tada se najčešće radi o tome da je taj limfni čvor u tom trenutku zaustavio neku infekciju. Nakon što infekcija prođe, limfni čvor trebao bi se vratiti u normalu tako da se opet više ne može opipati. Povećan limfni čvor koji se javlja kao pojedinačan i malen, pokretan u odnosu na okolno tkivo, dobroćudne je naravi, dok povećan oprez treba usmjeriti na   limfne čvorove povećane tako da su grozdasto spojeni, da su neravni, tvrdi, da strše iznad površine kože. Dijagnostika limfnog čvora podrazumijeva klinički pregled opipavanjem, krvne pretrage kojima se dokazuje odnosno isključuje infekcia te pregled ultrazvukom. Obzirom da ste sve dijagnostičke etape već obavili, kod vas se radi o reaktivnom povećanju limfnih čvorova koji očigledno nisu pobudili nikakvu sumnju i ne zahtijevaju daljnju obradu. Liječnik bi vam inače preporučio citološku punkciju (postupak uzimanja uzorka tog limfnog čvora pod kontrolom ultrazvuka). Reaktivno povećani limfni čvorovi na vratu, odnosno ispod donje čeljusti, mogu imati uzrok u neliječenom karijestu ili tonzilama promijenjenim zbog opetovanih upala ždrijela. Bilo kakav upalni proces, alergen ili drugi uzrok koji izazove reakciju našeg imunološkog sustava može imati za posljedicu povećanje regionalnog limfnog čvora.

Povećani limfni čvor je simptom, a liječimo infekciju ili stanje kao uzrok povećanja (na primjer, upala grla). Ponekad limfni čvor može ostati i trajno povećan jer se jedan njegov dio ožiljno promijeni i kao takav ostane povećan, što nije razlog za zabrinutost.

Cistu na štitnjači kontrolirajte prema preporuci liječnika. Ako bude u budućnosti rasla, stvarala lokalne smetnje u vidu pritiska, otežanog gutanja ili primijetite znakove umaranja, liječnik će po potrebi preporučiti testove funkcije štitnjače (hormoni TSH i fT4) te eventualno učiniti dijagnostičku citološku punkciju.  

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika