Markeri i karcinom dojke

Poštovani,

majka je u 75. godini operirala karcinom dojke. Riječ je o ER pozitivnom, Her neg i Ki indeksom 8. Luminal B tip (pretpostavljam zbog slabijeg broja PR receptora).

Limfni čvorovi nisu bili zahvaćeni. Majka je samo na hormonskoj terapiji te nije trebala zračenje. To je bilo prije 1,5 godinu.

Redovito je na pregledu te obavlja potrebne pretrage. UZ abdomena i dojki je ok, no ono što me brine je konstantni lagani porast CA 15-3. Prije i poslije operacije je oko 30, potom je nakon par mjeseci pao na cca 28, a potom je u laganom porastu te sada nakon 8 mjeseci je već na 33,6.

CEA je također u laganom porastu, ali u granicama normale (sa 1,1, došao je do 1,3).
Na internetu ne mogu naći adekvatne podatke o markeru. NIje mi jasno zašto ne pada ispod 25 te me brine što lagano raste.

1. Može li to biti posljedica nekih nemalignih problema (na primjer IRB kolona, gastritis, masna jetra, kronične upale mjehura…sve to majka ima)?
2. Mogu li ovakvi porasti ukazivati na probleme koji nisu još vidljivi?
3. Koliko se u stvari treba brinuti oko ovog problema, obzirom na parametre operiranog tumora?

Zahvaljujem,
Srdačan pozdrav

16.3.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana,

kao što ste se i sami informirali, karcinom antigen (CA 15-3) je tumorski antigen koji je specifičan za rak dojke. CA 15-3 dobio je ime po antigenu koji se identificira monoklonskim antitijelom 115D8 i DF3 (“15” – označava 115D8 “hvatajuće antijelo” a “3” se odnosi na DF3 označeno antitijelo).

Međutim, kao i ostali tumorski markeri Ca 15-3 može biti povišen i kod velikog broja patoloških stanja u abdomenu te kod oboljelih od raka pluća. Normalne vrijednosti CA 15-3 su do 30 U/ml. Povišene vrijednosti CA 15-3 nemaju značaj u otkrivanju novooboljelih od raka dojke. Općenito, CA 15-3 koristan je kao tumorski marker u praćenju bolesnika liječenih od raka dojke obzirom da njegovo povišenje nakon liječenja u velikom postotku upućuje na pojavu recidiva bolesti daleko prije nego što to postane klinički evidentno.

Povećanje vrijednosti CA 15-3 korelira s progresijom bolesti, a smanjenje s djelomičnim ili potpunim odgovorom na terapiju. CA 15-3 test nije pogodan i ne preporučuje se za probir (screening) ispitivanja ili postavljanje dijagnoze. Za adekvatnu kontrolu eventualne progresije bolesti odnosno uspješnosti liječenja, potrebno je redovito obavljati kontrolne dijagnostičke preglede po preporuci onkologa.

Što se tiče dojki, kompletna slika vezano uz eventualne promjene u tkivu dojke dobija se kombinacijom i usporedbom više slikovnih metoda pregleda: mamografija, magnetska rezonancija i ultrazvuk, što će uz odgovarajuće biokemijske pretrage, pomoći u sveobuhvatnoj kontroli zdravlja dojki.

U ovom slučaju, može se napraviti RTG pluća te napraviti odgovarajuće pretrage želuca i crijeva. Obzirom na dob vrlo je uputno da se napravi test na okultno krvarenje u stolici te po preporuci liječnika i dodatne dijagnostičke pretrage (kolonoskopija i drugo).

Svako dobro!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Obiteljska medicina

Ulcerozni kolitis kod djece

Kronične upalne bolesti crijeva (IBD) – Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i neklasificirana upalna bolest crijeva sve se češće dijagnosticiraju u dječjoj i adolescentnoj dobi. Ulcerozni kolitis kronična je upala debelog crijeva nepoznatog uzroka koja obično počinje u rektumu i širi se proksimalno na kolon dok Chronova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog trakta, od […]

Obiteljska medicina

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Obiteljska medicina

RTG pluća – molim Vaše mišljenje

Obiteljska medicina

Vrtoglavica

Vrtoglavica/vertigo je nespecifičan simptom koji je vrlo čest u praksi liječnika opće/obiteljske medicine (LOM-a), te čini oko 2-3 % razloga posjeta. Vrtoglavica je iluzija okretanja tijela ili okoline te je simptom, a ne dijagnoza. Pri obradi bolesnika najvažnije je utvrditi radi li se uopće o vrtoglavici ili se radi o poremećaju ravnoteže, presinkopalnom stanju, fobičkom […]

Obiteljska medicina

Bakterijski konjuktivitis

Konjuktivitis je upalni proces spojnice (konjunktive) oka. Različito se očituje, prema vrsti i stupnju upale, a obično je uzrok infekcija, alergija ili fizikalno-kemijski iritans. Prema trajanju, konjunktivitisi se dijele na akutne (nastupa naglo, u početku unilateralno sa zahvaćanjem drugog oka unutar jednog tjedna te traje manje od 4tj) te kronične (traje duže od 3-4 tj). […]

Obiteljska medicina

Je li uzrok mom suhom kašlju alergija?

Obiteljska medicina

Gravesova bolest

Gravesova bolest (Basedowljeva bolest, difuzna toksična guša) najčešći je uzrok hipertireoze. Uzrokovana je autoprotutijelima na TSH receptore, koja su stimulacijska pa potiču trajnu sintezu i lučenje suviška T4 i T3. Ponekad se javlja uz druge autoimune bolesti, kao što su DM tipa 1, vitiligo, perniciozna anemija, kolagenoze. Može se genetski prenositi, a pogađa žene više […]

Obiteljska medicina

Pijelonefritis

Pijelonefritis je bakterijska infekcija jednog ili oba bubrega. Najčešći uzročnik infekcija bubrega je E. coli, bakterija koja se normalno nalazi u debelom crijevu, a uzrokuje 90% vanbolničkih te 50% bolničkih infekcija bubrega. Infekcije obično nastaju kad bakterije migriraju iz anusa prema mokraćnoj cijevi, duž mokraćne cijevi u mokraćni mjehur pa opet uzlazno, prema bubregu. Infekciji […]