Molim za analizu dijagnoze

Poštovani,
zamolila bih Vas za tumačenje dijagnoze: bilijarni gastritis, gastritis chronica profunda (aktivna faza, fokalna intestinalna metaplazija, pilorusni tip mukoze).
H. pylori 1+
Da li dijagnoza ukazuje na neki ozbiljan problem.
Srdačno hvala.

9.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Intestinalna metaplazija je obrambena mjera promjene želučane sluznice u histološke karakteristike crijevne sluznice. Metaplazija se općenito odnosi na potencijalno reverzibilnu zamjenu jedne vrste zrelih diferenciranih stanica u nekom tkivu organa, drugom vrstom diferenciranih zrelih stanica. Metaplazija je jedan od načina prilagodbe stanica i predstavlja dobroćudnu promjenu koja se javlja kao odgovor na kronični kemijski ili fizički podražaj. U novonastaloj okolini metaplazijom se normalno prisutne stanice zamjenjuju otpornijima. Ta promjena nije povoljna za organizam, jer promjenom vrste stanica koje čine neko tkivo dolazi i do promjene u vršenju funkcije tkiva.  Intestinalna metaplazija povezuje se s pojavom kroničnog atrofičnog gastritisa. Značaj metaplazije je u tome što se na nekim područjima metaplazije (zbog kroničnog podražaja) češće mogu razviti displazije i tumori. Potrebno je ukloniti podražaj koji uzrokuje metaplaziju i kontrolirati promjenu, kako bi se što ranije uočile potencijalno opasne promjene koje mogu dovesti do razvoja tumora.

Bilijarni gastritis označava pojavu vraćanja (refluks) žučnog sadržaja u želudac u kojoj žuč potencijalno može oštetiti sluznicu probavnog sustava. Razlog za to može biti žučna vrećica ispunjena žučnim kamencima. Predlažem kompletno laboratorijsko ispitivanje i UZV jetre, žučne vrećice, žučnih puteva i gušterače.

Većina bolesnika s gastritisom prouzročenim s H. pylori nema simptoma, premda neki od njih mogu imati blagu dispepsiju ili druge neodređene simptome. Ovo se stanje često otkrije endoskopskom pretragom. Infekciju s H. pylori treba liječiti kod bolesnika s komplikacijama (npr. gastritis, čir, tumori). Liječenje H. pylori se provodi kombinacijom lijekova, najčešće antibiotika s inhibitorima lučenja kiseline.

Nalaz koji prikazujete upućuje na kronične promjene na sluznici želuca za koje postoji više uzroka. Nastale promjene na sluznici nisu nepopravljive i stoga je potrebno liječenje uzroke koji su do toga doveli. Obratite se svom liječniku koji će vjerojatno preporučiti dodatne dijagnostičke pretrage. Dugotrajni štetni utjecaj na sluzbicu probavnog sustava može kod određenog broja bolesnika dovesti do težih bolesti koje se pravovremenim liječenjem mogu spriječiti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika