Može li se doznati kada sam dobila virus, koji sam preboljela?

Molim vas za odgovor,radila sam nalaze za hepatitis b gdje sam na hbv negativna ,a antitijela su isla do 200, a anti hbc pozitivan.Receno mi je da je preboljen virus ali mene zanima da li po antitjelima mozete reci kad je dobijen ovaj virus da li u skorije vrijeme ili nekad davno u djetinjstvu.Hvala

22.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Anti-HBc se koristi u dijagnostici akutnog i kroničnog hepatitisa B. Zajedno s HBsAg određujemo ga za dijagnosticiranje akutne infekcije. Hepatitis B je bolest karakterizirana upalom i povećanjem jetre koju uzrokuje virus hepatitisa B (HBV). HBV je najčešći uzročnik akutnog hepatitisa i najrašireniji uzročnik kroničnih virusnih infekcija jetre. Prenosi se zaraženom krvlju ili spolnim putem. Kronični hepatitis B ponekad može uzrokovati cirozu i karcinom jetre.

Ovu pretragu trebate kada imate simptome hepatitisa ili ste bili izloženi riziku zarazom s HBV, ako imate kroničnu bolest jetre zbog nekog drugog uzroka, ako se liječite od hepatitisa B, ako ste intravenski ovisnik o opijatima ili prakticirate spolne odnose bez zaštite. Ako imate simptome poput groznice, umora, gubitka apetita, mučnine, povraćanja, abdominalne boli, tamnog urina, blijede stolice, žutice, ako ste trudni, zaraženi HIV-om ili ste bili u bliskom kontaktu s oboljelima od hepatitisa B.

Pozitivan nalaz anti HBc ukazuje na infekciju virusom hepatitisa B ali zahtjeva testiranje na anti HBc IgM, ako je on pozitivan to ukazuje na akutnu infekciju. Ukoliko je ukupni anti HBc pozitivan a anti HBc IgM negativan to upućuje na kroničnu infekciju. Virus hepatitisa B je dokazan u različitim tjelesnim tekućinama (krv, slina, sperma, iscjedak iz rodnice). Virus se može prenijeti poljupcem, spolnim putem i upotrebom zajedničkih predmeta. Najčešće se unosi u organizam kroz kožu pri različitim zahvatima. Hepatitis B se javlja u obliku akutne infekcije ili kao kronična aktivna infekcija. Najčešće se očituje znakovima kao što su žutica, mučnina, povraćanje, gubitak teka. U približno 3% bolesnika akutni hepatitis prelazi u kronični aktivni oblik za koji je prognoza nepovoljna. Liječenje se usmjerava na regeneraciju oštećenih stanica jetre.

Nalaze treba analizirati specijalist infektolog odnosno liječnik koji Vas je uputio na ovu pretragu. Potrebno je provesti i druge testove jetrene funkcije kako bi se procijenila eventualna potreba za preventivnim ili terapijskim postupcima.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika