Nalaz štitnjače

(Nalaz uklonjen zbog očuvanja privatnosti, op. admina) Koliko je to loše i trebam li poduzimati još nešto osim terapije? Koje promjene mogu nastupiti uzimanjem terapije?p

28.2.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači koji dovodi do slabijeg rada štitnjače je Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis. U ovom poremećaju između ostalog u krvi bolesnika prisutne su povišene vrijednosti jednog ili oba antitijela (anti-TPO i/ili anti-Tg). Anti-TPO je protutijelo usmjereno na blokiranje enzima Tireoidne PerOksidaze (TPO), neophodnog za proizvodnju hormona štitnjače, dok je anti-Tg protutijelo usmjereno na tireoglobulin (protein koji je sastavni dio stanica štitnjače). Visok titar anti-TPO nalazi se u čak 90% bolesnika s kroničnim Hashimoto-tiroiditisom. U Gravesovoj bolesti oko 70% bolesnika ima povišen titar ovog protutijela. Treba upozoriti da visina protutijela ne korelira s kliničkom aktivnosti bolesti. Direktna posljedica ovakvih imunoloških reakcija (u kojem tijelo reagira na vlastite stanice i tkiva) je razaranje pogođene stanice štitnjače na čijem mjestu nastaje ožiljak, a do tada proizvedeni i uskladišteni hormoni štitnjače se nekontrolirano izlijevaju u krvotok pacijenta, što ponekada za posljedicu, ovisno o jačini upalnog procesa, može imati i višak hormona u krvi pacijenta u početnoj fazi bolesti. Čak i vrlo male promjene u koncentracijama slobodnih hormona štitnjače izazivaju velike promjene u razini TSH. Povišene vrijednosti TSH mogu se naći u hipertiroidizmu povezanim s povećanom razinom fT4 i TSH, neliječenom hipotiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hasimotovoj bolesti, hiperkolesterolemiji, guši, amiloidozi, depresiji, alkoholnoj cirozi, preeklampsiji i hirsuitizmu.

Prehrana bi trebala biti bogata voćem, povrćem, ribom, cjelovitim žitaricama, peradi, mahunarkama i grahoricama. Namirnice koje su korisne za funkciju štitnjače: mrkva, špinat, šparoge, marelice, avokado, banana, suncokretove sjemenke, cjelovite žitarice, maslinovo ulje i riblje ulje. Namirnice čiji bi unos trebalo smanjiti, zbog mogućnosti ometanja apsorpcije joda: kupus, kelj, brokula, gorušica (senf), lima grah, lanene sjemenke, slatki krumpir, kikiriki, proizvodi od soje. Ograničite unos ovih namirnica na 2-3 puta tjedno, no ne trebate ih u potpunosti izbaciti. Izbjegavajte pića bogata kofeinom (kava, coca-cola, neki čajevi); izbjegavjte stimulanse kao što su pušenje I alcohol je oni također utječu na funkciju štitnjače. Pojedinci s hipotireozom skloni su slabijoj probavi i konstipaciji (zatvoru). Prehrana bogata vlaknima (cca. 30g/dan) poboljšava probavu i povećava sitost. Namirnice koje obiluju vlaknima su povrće, voće i cjelovite žitarice.

Slabi rad štitnjače direktno utječe na metabolizam te je neophodan unos vode. Najmanje 8-12 čaša vode na dan potrebno je za povećanje metaboličkih procesa. Stres je glavni factor koji pridonosi razvoju hipotireoze. Jedan od najboljih načina redukcije stresa je redovita fizička aktivnost. Budite redovito aktivni jer fizička aktivnost posebno je važna ako patite od hipotireoze. Ona je neophodna za ubrzavanje metabolizma i povećanje aktivnosti štitnjače. Dovoljno je 30-45 minuta dnevne tjelovježbe.

Za utvrđivanje problema sa štitinjačom potrebno je napraviti TSH,ft3 i ft4, antitijela (oba) te ultrazvuk.

Liječenje hipotireoze se zasniva na hormonskoj supstitucijskoj (nadomjesnoj) terapiji levotiroksinom u rasponu dnevne doze od 25 do 250 ug prilagođene individualno svakom bolesniku.

 

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika