Nesanica

Imam 21 godinu, visoka sam 158 cm i imam 51 kg. U zadnja 2 mjeseca imam problem sa nesanicom. Taj problem se pojavio odjednom bez ikakvog razloga, nisam bila pod nekim velikim stresom. Osjećam pospanost i umor ali ne mogu zaspati, čak osjećam da tonem u san ali se probudim i onda ponovno isto. Nakon duže vremena provedenog u krevetu(3,4 sata) pojavi se nemir, razdražljivost, pojavi se žmarci po tijelu. Ali kada uspijem zaspati ne budim se i imam miran san. Zbog umora i nenaspavanosti po cijeli dan osjećam pospanost. U apoteci sam kupila Persen ali mi nije pomogao. Želim naglasiti da prije nikad nisam imala ovakav problem, uvijek mi je san bio dobar i spavala sam po 9, 10 sati. Molim Vas da mi pokušate odgovoriti zbog čega imam ovaj problem i kako bi ga mogla riješiti i da se san vrati u normalu. Veliko hvala.

14.6.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kako biste ponovo uspostavili uravnotežen bioritam spavanja, pokušajte primijeniti neku od opuštajućih tehnika, redovito vježbajte, šetajte, idite spavati u isto vrijeme, omogućite si spavanje u ugodnoj atmosferi, vodite računa o idealnoj temperaturi sobe, priuštite si toplu kupku prije spavanja i slično. Zamijeniti gledanje televizije slušanjem radija i čitanjem opuštajuće literature. Neki ljudi koji pate od nesanice provode previše vremena u krevetu neuspješno pokušavajući zaspati. Njima može koristiti program restrikcije sna koji u početku dopušta samo nekoliko sati sna tijekom noći. Postupno vrijeme se povećava, sve dok se ne postigne adekvatan noćni san. Treba stvoriti naviku da se ide u krevet samo kada se javi pospanost. Treba izbjegavati popodnevne počinke, a buditi se i ići u krevet svaki dan u isto vrijeme. S vremenom će se stvoriti navika povezivanja određenog vremena i mjesta sa spavanjem.

Spavanje tijekom dana, završavanje poslova u krevetu, pijenje gaziranih pića, kave, čaja i drugih stimulativnih napitaka treba izbjegavati, kao i kalorične obroke prije spavanja.

Nesanica može prouzročiti probleme tijekom dana, kao što je umor, nedostatak energije, teškoće u koncentraciji i razdražljivost. Ukoliko nesanica počne remetiti i ograničavati vas u svakodnevnim aktivnostima, možete zatražiti od svog liječnika lijek koji će vam pomoći da pokušate vratiti uravnotežen bioritam spavanja. Općenito, ovi lijekovi se prepisuju u najmanjoj dozi i najkraćem mogućem trajanju koje je potrebno da se riješe problemi povezani sa spavanjem. Prekidanje liječenja nekim od lijekova iz ove skupine mora biti postupno, jer bi nagli prekid uzimanja lijeka mogao uzrokovati ponovnu pojavu simptoma.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika