Orl

Vec duze vreme imam problem sa sinusima a samim tim i grlom i blagim bronhitisom. Stalno mi menjaju terapiju a sad su mi rekli i da ispiram nos fizioloskim. Medjutim ja nesto i ne umem da kroz kednu nozdrvu udje a drugu izadje. Sinoc su mi posle ispiranja i duvanja zabolele usi pa me zanima da li na ovaj nacin mogu upalu preneti i na uvo?! Ili ne smeta ako fizioloski udje i u uho. Hvala

26.6.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Eustahijeva tuba je anatomski pojam koji podrazumijeva komunikaciju između srednjeg uha i ždrijela. Ima oblik blago nakošene cjevčice obložene sluznicom čije su stijenke u međusobnom uskom kontaktu ili gotovo slijepljene u stanju mirovanja. Sluznica Eustahijeve tube predstavlja nastavak sluznice srednjeg uha, odnosno ždrijela, pa se stoga sva događanja na tim sluznicama automatski odražavaju i na sluznicu tube. Eustahijeva tuba služi za ventilaciju srednjeg uha, odnosno za izjednačavanje tlaka srednjeg uha s vanjskim, atmosferskim tlakom. Izjednačavanje tlakova događa se privremeno, tijekom kratkotrajnog otvaranja Eustahijeve tube. Njezino je otvaranje nesvjesna radnja koja se ponavlja svaki put kad progutamo slinu ili zalogaj hrane i obično je ne registriramo, osim pri kretanju na više nadmorske visine ili tijekom prehlade (osjetimo nešto poput klika te nestane osjećaj punoće u uhu). 

Kod Vas je došlo do česte komplikacije nakon virusnih ili bakterijskih upala grla, a to je tubarni katar kada se začepi prohodnost Eustahijeve tube, spoja između nosa, ždrijela i srednjeg uha. Začepljenost nastaje zbog oticanja sluznice tube i kao terapija potrebna je primjena nosnih sprayeva, čak i kortikosteroidnih i tople inhalacije. Oteklina nosne sluznice najčešće nastaje tijekom prehlade, alergijskog rinitisa, nosne polipoze i slično. Takve smetnje mogu katkada trajati tjednima prije nego se stanje normalizira. Osnovna je smjernica terapije osigurati prohodnost ušća, odnosno lumena tube smanjivanjem edema sluznice. Edem možemo smanjiti jednostavnom primjenom vazokonstrikcijskih kapi u nos. Riječ je o kapima koje se uobičajeno koriste tijekom prehlade za uspostavljanje prohodnosti nosa i smanjivanje sekrecije. Kako bismo osigurali njihovo djelovanje na sluznicu ušća Eustahijeve tube, treba ih koristiti na određeni način – prije kapanja pacijent treba leći na ravnu podlogu, glava treba visjeti ispod ruba podloge, biti zabačena i rotirana na stranu u koju želi kapati nos. Ako je kapanje učinjeno ispravno, neće se osjetiti gorčina kapi u ždrijelu, nego samo pucketanje u uhu. Kapi se koriste tri do četiri puta na dan uz naknadno propuhivanje Eustahijeve cijevi (ali samo u slučajevima obične prehlade). Ako se na običnu virusnu prehladu nakalemi i bakterijska infekcija, propuhivanje Eustahijeve tube je kontraindicirano kako bi se izbjeglo širenje upale iz nosa u srednje uho. Primjena vazokonstrikcijskih kapi treb abiti ograničena na nekoliko dana, pa liječenje treba nastaviti drugim preparatima, kao što je na primjer fiziološka otopina ili razni pripravci za ispiranje nosne sluznice (morska voda i slično). Takve preparate treba korisiti u skladu s priloženim uputama za upotrebu. Redovito čišćenje i vlaženje nosne sluznice doprinosi održavanju zdravlja gornjih dišnih putova i smanjuje rizik za razvoj kroničnih promjena na nosnoj sluznici.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika