Ostra bol u donjem dijelu leda

Dobar dan, imam 17 godina i vec vise od godinu dana me muci bol u donjem dijelu leda koja se siri do stopala i smeta mi u hodu. Ponekad kada se ustanem ili tokom hodanja mi se dogodi ostra bol koja pocinje u donjem dijelu leda i siri se duz desne noge i bude toliko jaka da nekoliko minuta ne mogu stati na tu nogu.

5.9.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Bolovi u donjem dijelu leđa (križobolja, lumbago) česti su poremećaji mišića i kostiju leđa, a zahvaćaju gotovo 40 % ljudi tijekom života. Križobolja je akutna ako traje manje od 6 tjedana, a kronična ako traje više od 12 tjedana. Bolovi u donjem dijelu leđa najčešće nastaju nakon određenog pokreta, kod naginjanja, uvijanja ili podizanja. Bol može uslijediti odmah nakon pokreta ili idućeg jutra. U određenim položajima može se znatno povećati, pa i širiti uz nogu (išijas). Prvi bolovi u donjem dijelu leđa obično se osjete već između dvadesete i četrdesete godine života, a nerijetko se bol nastavlja pojavljivati kroz čitav život, pri čemu su ponavljajuće epizode sve bolnije. Većina bolova u leđima nema jasan uzrok, ali se pretpostavlja da je riječ o manje značajnim ozljedama mišića ili kostiju, istegnućima ligamenata ili mišića, uganućima zglobova, anomalije kralježnice i drugo. Određeni faktori mogu doprinijeti boli u donjem dijelu leđa, kao što su pretilost, pušenje, stres, neispravno držanje tijela, rad na računalu te loš položaj pri spavanju. Ponekad je potrebno napraviti i ginekološki pregled kako bi se isključili mogući uzroci nastanka boli u donjem dijelu leđa ginekološke prirode.

Potražite savjet specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije koji će preporučiti eventualno potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje. Za osobe s kroničnom boli razvijene su posebne vježbe koje smanjuju razinu i učestalost pojave boli na duža razdoblja, međutim kako bi vježbe bile efikasne, potrebno ih je redovito prakticirati uz savjete fizioterapeuta. Jačanje mišića leđa i trbušnih mišića učvrstit će trup i smanjiti pritisak na kralježnicu što će posljedično dovesti do ublažavanja bolova.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika