postinfektivni BOOP

Pozdrav, zanima me dijagnoza postinfektivni BOOP, kakva je daljna terapija te je li ta bolest izlječiva?

27.6.2018

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Termin bronhiolitis obliterans s organiziranom pneumonijom (BOOP) je difuzna bolest plućnog tkiva koja zahvaća alveolokapilarnu membranu i time ometa prolazak kisika u krv. Različiti uzroci mogu dovesti do oštećenja bronhiola, a u nekim slučajevima se i ne može naći uzrok. Iz vašeg pitanja može se zaključiti da je upala prethodila ovoj dijagnozi. Oštećenja se javljaju na krajnjim ograncima bronha – bronhiolima – promjera manjeg od 3 mm. Reakcija na upalu dovela je do nakupljanja upalne tekućine i upalnih stanica što oštećuje zidove bronhiola i dovodi do sužavanja malih dišnih putova u kojima se zadržava sekret. Ukoliko se bolest rano ne počne liječiti, dolazi do daljnjeg oštećenja sluznice dišnih putova, koja time ima sve manju mogućnost regeneracije, pa funkcionalna sluznica dišnih puteva prelazi u vezivno promijenjenu membranu (fibroza). Početni simptomi su nedostatak daha i suhi kašalj. Lijekovi izbora su kortikosteroidi, ponekad u kombinaciji sa imunosupresivima. Od koristi mogu biti i inhalacioni kortikosteroidi.

U akutnoj fazi bolesti BOOP infektivnog uzroka, primjenjuju se antivirusni i antibakterijski lijekovi. Ukoliko uznapreduju simptomi bronhalne opstrukcije (teškoće disanja) koriste se antiastmatici, mukolitici i drugi potrebni lijekovi ako se pojave dodatne komplikacije na plućima. U liječenju bronhiolitis obliterans koriste se i  antioksidansi u kombinaciji s vitaminima, fizioterapijom, masiranjem grudi i druga potporna terapija.

Liječenje kortikosteroidima dovodi do kompletnog nestanka plućnih promjena u 65 do 85% slučajeva, ali recidivi su česti. Liječenje je manje uspješno u bolesnika sa sekundarnim BOOP-om. Obzirom da je bronhiolitis obliterans brzo progresivna bolest, ishod liječenja može komplicirati razvoj emfizema (bolest koja nastaje kao posljedica oštećenja malih bronhiola i alveola), plućne hipertenzije, srčane insuficijencije i drugo. Čak i adekvatno liječenje bronhiolitis obliterans ne može u potpunosti vratiti morfološko i funkcionalno stanje dišnih putova. Liječenje treba provesti pod kontrolom specijalista pulmologa. Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika