Prestanak pušenja

POštovanje,

aktivni sam pušač bio nekih 10 god (jedna kutija dnevno) i prestao sam pušiti prije 7 dana.

Nakon toga pojavilo se sledeće: probadanje u prsima, znojenje povremeno, titranje mišića po stomaku.

O čemu se radi i jesu li normalne nuspojave?

4.3.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovanje,

osim žudnje za nikotinom, koju neki bivši pušači uspoređuju s glađu za kisikom u zagušljivoj prostoriji, osobe u procesu odvikavanja suočavaju se s još nekoliko tegoba. Dio napetosti koja se javlja prilikom apstinencije od pušenja potječe od tjeskobe uzrokovane prekidom dovoda goriva, to jest nikotina, našem centru za ugodu.

Naše tijelo dobiva više energije, na koju nije naviklo, što nas tjera na povećanu aktivnost, na koju također nismo navikli. Tu tegobu možemo ublažiti s više kretanja ili bavljenjem bilo kakvim poslom. Odbacivanje nikotina izaziva pad raspoloženja i povećanje osjetljivosti na stres i frustraciju. 

Neki bivši pušači doživljavaju smetnje s koncentracijom u ranoj fazi odvikavanja, neki tvrde da imaju tegoba s usnivanjam, dok druge hvata povećana pospanost tijekom odvikavanja. Pluća i gornji dišni putovi oslobađaju se od nakupljenih toksina koji su ranije sputavali disanje. Kašljanje i izbacivanje tamnosmeđe sluzi načini su na koji se organizam pročišćava.

Ti bi simptomi trebali trajati samo nekoliko dana, a moguće je pomoći si sirupima i čajevima za olakšavanje iskašljavanja. Budući da Vaše tijelo počinje unositi više kisika kroz pluća nego za vrijeme pušačkog staža, moguće je da će Vas povremeno hvatati vrtoglavica. No, ti naleti traju samo po nekoliko sekundi, a javljaju se u prvih pet-šest dana, dok Vam se organizam ne navikne na povećan unos kisika. 

Neki novopečeni nepušači žale se na bolove u prsima. To je također posljedica povećane količine kisika koji ulazi u pluća i stvara pritisak. Taj bi simptom trebao trajati dan-dva od prestanka pušenja, a potraje li dulje, potražite liječnički savjet. U kratko vrijeme nakon obustave konzumacije nikotina može doći do usporavanja crijevnih kretnji, no te tegobe uobičajeno prestaju nakon tri do četiri dana.

U prvoj fazi odvikavanja neki se novopečeni nepušači tuže na simptome kao da su prehlađeni ili imaju gripu. Tijekom odvikavanja od pušenja postoji mogućnost da se kod Vas pojave neki od ovih simptoma i ako budete imali tegoba u održanju odluke o prestanku pušenja, možete potražiti stručnu pomoć psihoterapeuta. Odluka je na Vama.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika