Pušenje

Kardiologija

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 1. dio

prestati pušiti, slijediti preporuke o zdravim životnim navikama, sistolički arterijski tlak < 160mmHg osobama bez poznate srčanožilne bolesti, osobama s poznatom srčanožilnom bolešću, osobama s posebnim zdravstvenim poteškoćama (prisutna šećerna bolest ili kronična bubrežna bolest) Procjenu srčanožilnog rizika obavlja liječnik koristeći određene modele i izračune uzimajući u obzir dob, visinu arterijskog tlaka, razinu kolesterola, pušenje, […]

Neurologija

MR mozga

Nutricionizam

Kako prestati pušiti bez prekomjernog povećanja tjelesne mase?

Prema znanstvenim istraživanjima, pušači prosječno dobiju 4-5 kg tijekom prvih 12 mjeseci nakon prestanka pušenja. Kako se ne bi osjećali obeshrabreno, podsjetit ćemo vas kako je prestanak pušenja jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.

Epidemiologija

Pneumonija (upala pluća)

Iako upala pluća uzrokuje samo jedan posto akutnih infekcija dišnog sustava, ona ima veliko značenje jer je u povijesti prije otkrića antibiotika bila glavni uzrok smrtnosti u ljudi.

Neurologija

Mikroangiopatske promjene na MR mozga

Kardiologija

Fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija je poremećaj srčanog ritma koji nastaje kao posljedica problema s električnim sustavom srca…

Ginekologija

Uz svjetski dan nepušenja

Zadnji dan mjeseca svibnja (31. svibnja) poznat je kao Svjetski dan nepušenja. Godišnje u svijetu od komplikacija povezanih s pušenjem umire oko 6 milijuna ljudi, od čega je oko 600000 pasivnih pušača, a približno 15% trudnica i dalje, tijekom trudnoće, ne odustaju od ovog poroka. Posljedice koje pušenje cigareta može imati na trudnicu i njeno […]

Dermatologija

Kako pušenje utječe na starenje kože?

Mnogobrojni vanjski čimbenici djeluju na starenje kože, a kako je sada ljeto i naglasak je na djelovanju sunčevih zraka na kožu, ne smije se zaboraviti što još utječe na prerano i ubrzano starenje.

Ljekarništvo

Bolovi kod rebara – može li uzrok tome biti pušenje cigareta?

Pulmologija

Dokazano je da je pušenje glavni uzrok karcinoma pluća

Astma i kronična opstrulktivna plućna bolest među najlošije su liječenim bolestima u Hrvatskoj jer se ne prepoznaju na vrijeme i ne liječe dovoljno u ranom stadiju.