Uz svjetski dan nepušenja

Zadnji dan mjeseca svibnja (31. svibnja) poznat je kao Svjetski dan nepušenja. Godišnje u svijetu od komplikacija povezanih s pušenjem umire oko 6 milijuna ljudi, od čega je oko 600000 pasivnih pušača, a približno 15% trudnica i dalje, tijekom trudnoće, ne odustaju od ovog poroka. Posljedice koje pušenje cigareta može imati na trudnicu i njeno nerođeno dijete su brojne i nisu zanemarive…

Zadnji dan mjeseca svibnja (31. svibnja) poznat je kao Svjetski dan nepušenja, engl. World Non Tobacco Day, WNTD.

Toga dana potiče se aktivne pušače na 24-satnu apstinenciju od konzumacije svih oblika nikotina. Tog dana posebno se ističe i štetnost pušenja, navodeći aktualne brojke koje se tiču godišnje smrtnosti od ovog poroka, ne samo aktivnih, nego i pasivnih pušača-onih pojedinaca koji osobno ne uživaju nikotin, ali su, ne svojom voljom, izloženi nikotinskom dimu.

Godišnje u svijetu od komplikacija povezanih s pušenjem umire oko 6 milijuna ljudi, od čega je oko 600000 pasivnih pušača.

Ono što je još više zabrinjavajuće je činjenica da i približno 15% trudnica i dalje, tijekom trudnoće, ne odustaju od ovog poroka. Neke će eventualno smanjiti broj dnevnog uživanja u cigaretama, neke niti to, a neke će biti izložene nikotinskom dimu u svojem obiteljskom i/ili radnom okruženju, kao i u ostalim svakodnevnim situacijama. Ono što također ne veseli je podatak kako će oko 50% trudnica koje se tijekom trudnoće ostave cigareta, oko 6 mjeseci iza poroda nastaviti s ovom nezdravom navikom.

Posljedice koje pušenje cigareta (i same trudnice i osoba u njenom okruženju) može imati na trudnicu i njeno nerođeno dijete su brojne i nisu zanemarive. Istaknut ćemo neke, kao što su uopće otežano zanošenje, gubitak trudnoće (odumiranje ploda, spontani pobačaj), odvajanje posteljice od unutarnjeg zida maternice (po život i majke i fetusa opasno stanje koje se naziva abrupcija placente), prijevremeni porod ili porod novorođenčeta porođajne težine male za dob, neke anomalije/malformacije ploda (npr. rascjep usnice ili nepca), iznenadna smrt novorođenčeta, bez odmah vidljiva uzroka, tzv. SIDS sindrom (engl. Sudden Infant Death Syndrome).

Kako je svekolika javnost dočekala inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organization, WHO) 1988. godine za obilježavanjem dana nepušenja u svijetu?

Naravno, dio je (bio) „ZA“, dio „PROTIV“.

Protivnika ove inicijative je ipak manje. Očekivano, to je duhanska industrija, iako jedna velika duhanska tvrtka iz SAD-a ima čak i web-stranicu za pušače koji se žele odviknuti od pušenja, zatim su to uzgajivači duhana, naročito iz zemalja „trećega svijeta“, aktivisti koji se pozivaju na kršenje osnovnih ljudskih prava na izbor i slično.

Veliki dio svjetske populacije, a što je jako važno i vladajuće strukture u većem dijelu svijeta, svjesni su štetnosti pušenja i uopće nikotina za zdravlje ljudi, pa postoji i pozitivna zakonska regulativa.

U našoj državi kampanja protiv pušenja vrlo je dobro provedena, a nadamo se kako će se o štetnosti nikotinskog dima upoznavati i one na „kojima svijet ostaje“ i to od najranijeg doba.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika