Kako pušenje utječe na starenje kože?

Mnogobrojni vanjski čimbenici djeluju na starenje kože, a kako je sada ljeto i naglasak je na djelovanju sunčevih zraka na kožu, ne smije se zaboraviti što još utječe na prerano i ubrzano starenje.

Osim stila života , sunca, alkohola, stresa, nepravilne prehrane bogate šećerima i mastima, pušenje izrazito djeluje na ubrzano starenje kože. Na povezanost pušenja i starenja kože ukazano je još prije 150 godina, a do sada su napravljena mnogobrojna istraživanja koja su to potvrdila. Duhanski dim ima više od 1500 sastojaka (neki navode oko 4000) koji djeluju na tijelo, pa tako i na kožu.

Koža pušača je tipično žućkasto siva, a prsti također žućkastom bojom odaju pušača. Lice može djelovati podbuhlo s borama oko usana i očiju, bore od nosa prema usnama su duboke i izražene. Također, u žena je problem izražajniji kao i u osoba svjetlije puti. Neke osobe mogu imati više ili manje navedeno što je donekle i stvar naslijeđa. Koža pušača je bez sjaja, suha, sumorna i djeluje beživotno i nezdravo.

Točan mehanizam na koji nikotin postarava kožu točno se ne zna. Primijećena je pojačana aktivnost enzima (matriksna metaloproteinaza – MMP) koja razgrađuje kolagen, čime koža gubi na elastičnosti i teksturi, a time na ljepoti i kvaliteti. Koža pušača je dehidrirana jer je zabilježena manja količina vode u rožnatom sloju, stoga se  još dodatno ukazuju bore jer koža djeluje suho.

Dugotrajno pušenje smanjuje protok u mikrokapilarama kože te smanjuje protok kapilarne i arterijske krvi radi čega se smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari u kožu. Radi toga koža ubrzano stari jer nema dovoljno aktivnih tvari koje su joj potrebne za metabolizam.

Pušenje usporava cijeljenje rana jer nikotin povećava razinu vazopresina, snažnog vazokonstriktora, pa stoga koža nije dovoljno prokrvljena. Stoga se preporučuje prestanak pušenja mjesec dana prije bilo kakvog operacijskog zahvata; pogotovo estetskih operacija.

Dokazan je povećan rizik za razvoj spinocelularnog karcinoma kože, pogotovo donje usne na licu , što se povezuje sa imunosupresivnim učincima pušenja. Također je primijećeno da pušači imaju veću učestalost i razvoja drugih malignih tumora kože također radi imunosupresivnog djelovanja pušenja.

Kako pomoći koži – najjednostavnije je prestati pušiti, za što je potrebna odluka i čvrsta volja, a u pomoći mogu biti i nikotinski flasteri. Pušači moraju uzimati veće količine vitamina C kako bi se kolagen u koži što više sačuvao, pa je stoga važna nadoknada vitaminima i antioksidansima. Pušači ne smiju uzimati beta karoten jer to povećava rizik od nastanka raka pluća.

Pušačke bore oko usana mogu se popunjavati punjačima s hijaluronskom kiselinom i uz zaglađivanje bora laserom. Ako se nastavi s pušenjem efekt svih anti age postupaka je smanjen što se mora objasniti svakoj osobi koja je pušač i želi neki od anti age postupaka.

Njega kože u pušača je vrlo važna. Tijekom hladnijeg doba godine izrazito pomažu kreme s dodatkom retinola ili vitamina C, jer zaglađuju bore i popravljaju oštećenja u koži. Vrlo su važne hidratantne kreme, jer vraćaju vlagu ionako isušenoj koži i povremeni pilingzi kože lica kojim se uklanjaju suhe površinske stanice. Tijekom noći hranjive i masnije kreme vraćaju masnoću u kožu. Kreme i maske s kolagenom pomažu održati čvrstoću kože i ona djeluje zaglađenije. Osim toga, važna je i primjena krema s fotozaštitom tijekom ljeta. Korektivni puderi ili BB kreme ujednačavaju ten i ublažavaju sivi pušački ten.

Koža pušača zahtijeva kvalitetnu njegu jer je svakodnevno pod udarom različitih toksina iz nikotina.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika