Prijelom šake

na kostima lijeve šake fraktura
metarkarpalne kosti i subkapitalna fraktura V.metarkarpalne kosti te fraktura baza proksimalnih falangi IV i V prsta bez pomaka.da li ce biti potrebna operacija?

13.10.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

U većini slučajeva prijeloma šake primjenjuje se neoperacijsko liječenje koje se sastoji od imobilizacije kako bi se ostvarila stabilnost koštanih ulomaka i omogućilo cijeljenje kosti. Ukoliko je došlo do pomaka koštanih ulomaka, izvodi se namještanje kosti te po potrebi imobilizacija udlagama ili ortozama. Tijekom imobilizacije šake potrebno je provoditi redovne kontrole ozljeđene šake kako bi se pomoću RTG-a provjerilo da nije došlo do pomaka ulomaka, kao i provoditi kontrolu krvotoka i funkcije živaca u području šake. Za vrijeme imobilizacije potrebno je mirovanje kako ne bi došlo do pomaka ulomaka, treba držati ruku na povišenom, tj. iznad razine srca i provoditi vježbe cirkulacije za šaku i ruku uz razgibavanje lakta i ramena. Većina prijeloma u području šake zahtjevaju imobilizaciju između 3 i 6 tjedana. Nakon što se ukloni imobilizacija potrebno je provesti adekvatnu fizikalnu terapiju kako bi se što prije vratila puna funkcija ozlijeđene šake.

Operacijsko liječenje u području šake zahtijevaju prijelomi kod kojih nije moguće učiniti namještanje ulomaka, te prijelomi kod kojih nije moguće postići stabilnost ulomaka neoperacijskim liječenjem.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika