Raynaudov sindrom

Poštovani doktore!Pišem Vam u molbi za pomoć!
Naime , radi se o mojoj sestri kojoj su počele tegobe sa prstima desne ruke 2013.god.Pocela je osjećati kao gumene prste na toj ruci i suhoću.Krenula je lijecnicnia u potrazi za pomoć,sunjali su na sindrom karpalnog kanala,napravila je pretrage emng koje su pokazale aksonalno oštećenje živaca uz dodatne dijagnoze,celulits prstiju i raynaudov sindrom koji je nažalost ustanovljen dosta kasno.Nitko od liječnika joj nije želio pomoći i trpjela je svo ovo vrijeme jake bolove,dok nije pronašla konačno doktora koji jj je napravio dekompresiju živca i oslobodio pritisak živca,međutim živac joj seuslijed tolikog čekanja pomoći jako oštetio.D oktor joj je pokušao maksimalno proširiti krvne žile,ali uspio je svega 60℅.Tako da i dalje ima neopisivo jake bolove,uz pulsiranje u prstima,jako ladne ruke,cirkulacijujoj je jako slaba A i kada ju dobije bolovi i dalje ostaju.Doslo je do toga da joj je uslijed tolikog čekanja raynaudov sindrom uznapredovao i doktor joj je sugerirao da cm prije krene sa liječenjem tog sindroma i naravno dobije adekvatne lijekove!Pa Vas ovim putem Lijepo moiim da mi date savjet kome liječniku da se obrati za liječenje raynaudov og sindroma,jer predugo već trpi nesnosne bolove!
Sa Poštovanjem
Srdačan pozdrav

15.12.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Raynaudov sindrom može biti bolest za sebe, a može biti povezan i s nekim drugim medicinskim problemima, kao što su neke sistemske bolesti vezivnog tkiva, zglobova, krvnih žila, neurološke bolesti i dr. Znakove i simptome bolesti navodite i poznato je da oni ovise o trajanju i težini bolesti. Ciljevi liječenja su smanjenje broja i ozbiljnosti napadaja te sprječavanje oštećenja tkiva. Ovisno o uzroku simptoma, lijekovi mogu pomoći u liječenju. Potrebno je proširiti krvne žile te poboljšati cirkulaciju. Za to se koriste alfa blokatori te vazodilatatori. Vaš će liječnik prepisati eventualno potrebne lijekove i također voditi brigu o tome da se istodobno ne koriste lijekovi koji bi mogli imati negativni učinak na cirkulaciju.

Liječenje je kompleksno. U prvom redu liječenje mora započeti promjenom mikroklime i načina života. Treba napustiti navike kao što su pijenje jakog čaja, kave i pušenje. Potrebno je voditi računa o tome da osoba uvijek bude dobro i prikladno obučena. Po potrebi i mogućnosti može se i promijeniti mjesto življenja, pa i radno  mjesto ukoliko je osoba izloženena hladnoći ili drugim provocirajućim faktorima za bolest Osobe koje pate od neurotskih poremećaja, osjećat će se ugodnije ukoliko im okolina bude prijateljski naklonjena i ukoliko mogu živjeti u opuštenoj atmosferi. U pojedinim faza bolesti možda će biti potrebno konzultirati više stručnjaka, neki od njih mogli bi biti: vaskularni kirurg, fizijatar (vježbe, fizikalna terapija, masaža), stručnjak koji se bavi akupunkturom, psihoterapeut i dr. Bolesti treba pristupiti s više aspekata i uključiti razne načine liječenja, a svi terapijski postupci moraju imati za cilj borbu protiv unutarnjeg naprezanja i napetosti, kako bi se postiglo opuštanje mišića, vratilo emocionalnu ravnotežu i smanjilo grčeve u krvnim žilama, ne samo u rukama i nogama, nego i u cijelom tijelu. Bolovi mogu simptomatski liječiti primjenom analgetika, kao i kombinacijom analgetika i drugih lijekova, kao što su na primjer antidepresivi. Liječenjem boli specifično se bave specijalisti pri ambulantama za bol organiziranim unutar većih klinika i kliničkih bolničkih centara.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika