Rheumesser ampule i dijabetes mell tip 2

Postovanje, smije li dijabeticar kojem je razina secera u krvi oko 8. primiti i.m Rheumesser ampule 3ml kako bi umanjio bolova kod hernia disci i radiculopathia?
Neki lijecnici odobravaju neki ne. Mozete li pojasniti sta je problem?
Hvala.

25.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Iz podataka u uputi o lijeku na koji se pitanje odnosi, vidljivo je da se radi o lijeku koji se koristi kao analgetik za ublažavanje bolova, između ostaloga i kod bolova vezanih uz oštećenja kralježnice. Radi se o kombiniranom preparatu koji sadržava više komponenata, a jedna od njih je i kortikosteroid deksametazon. Lijek je namijenjen za kratkotrajnu primjenu pod kontrolom liječnika i daje se u obliku injekcije. Unatoč svojoj djelotvornosti, kortikosteroidi mogu uzrokovati povišene razine šećera u krvi, što može predstavljati ozbiljan rizik za bolesnike s dijabetesom.

Ukoliko vam je liječnik preporučio navedeni lijek, koji će vam znatno olakšati bolove u kralježnici, trebali biste svakako redovito pratiti razinu šećera u krvi. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome treba li prilagoditi dozu oralnih antidijabetika tijekom primjene lijeka koji sadržava kortikosteroid, kako biste održali razinu šećera u sigurnom rasponu.

Lijep pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika