Šta mi preporučujete

Imam probleme u vidu otežanog hoda, skraćivanje koraka utrnulost u obje noge u predjelu koljena i nadkoljenica i utrnulost u lijevoj podlaktici i prstima lijeve ruke. Nakon niza pregleda i urađenih nalaza urađen je i MR pregled cervikalnog segmenta kičmenog stuba sa sljedećim nalazom:
(nalaz uklonjen zbog očuvanja privatnosti, op. admina)

4.1.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Iz opisa nalaza MR vratne kralježnice izdvajaju se suženje kanala kralješničnog stupa, pritisak na kičmenu moždinu sa simptomima oštećenja (mijelopatija) uz opsežne artrotične promjene, što ukazuje na ozbiljna oštećenja na strukturama vratne kralježnice. Degenerativne promjene na vratnoj kralježnici uzrokovale su posljedično promjene na moždini i funkciji perifernih živaca, zbog čega se i javlja utrnulost u nogama i rukama. Posljedica zahvaćenosti živaca je oslabljena funkcija mišića te obzirom na poremećaj hoda i osjeta koji navodite bilo bi potrebno napraviti EMNG nalaz gornjih i donjih ekstremiteta.

Liječenje bolesti kralježnice je složeno i treba ga nadzirati specijalist neurokirurg ili ortoped koji je ujedno i subspecijalist za bolesti kralježnice, točnije, neurokirurg-vertebrolog ili ortoped-vertebrolog. Po uputi vašeg liječnika obratite se u neku od specijaliziranih klinika za bolesti kralježnice pri većim bolničkim centrima ili u neku od provjerenih i renomiranih specijaliziranih privatnih klinika. Jedna od mogućnosti liječenja je i operacijski zahvat o čemu će odluku donijeti specijalitički tim. Operacija nije niti početak niti kraj liječenja bolesti kralježnice. Liječenje bolesti kralježnice je dugotrajan, nerijetko i doživotan proces, koji uključuje i konzultacije drugih specijalista koji će u odgovarajućem trenutku procijeniti potrebu za određenim načinom liječenja odnosno rehabilitacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika